Finspång steget före regeringens lärlingsidé
FINSPÅNG: Regeringen inför lärlingsutbildningar på gymnasiet 2008. Men i Finspång drar de igång redan till hösten.Och intresset är stort.
Men i Finspång har lärlingsutbildningarna funnits med i planeringen sedan 2003. Det var efter en motion om lärlingsutbildningar till regionförbundet Östsam som man startade lärlingsgrupper inom kommunerna. Och nu till hösten startar lärlingsutbildning på riktigt i bland annat Finspång och Valdemarsvik.
Stort intresse
- Intresset bland företagen har varit stort. Man pekar tydligt på det arbetskraftsbehov som kommer att finnas i framtiden och man visar en vilja att tillsammans med skolan utforma bra utbildningar, säger Elisabet Rehn, som är en av de ansvariga för lärlingsutbildningarna på Bergska gymnasiet.
Förutom de företag i Finspång som visat intresse har skolan fört samtal med socialförvaltningen om lärlingsutbildning inom omsorgsområdet, främst äldreomsorgen där det framtida rekryteringsbehovet är stort.
Eleverna har också varit intresserade.
- De frågor vi har fått visar att många är intresserade av möjligheten till arbete, fortsätter Elisabet Rehn som i dagsläget inte kan svara på hur många elever som kommer att antas till den gymnasiala lärlingsutbildningen.
- Vi håller just på att gå igenom alla ansökningar. Men vår förhoppning är att det blir cirka tolv platser. (Se faktaruta nedan).
Högskolekompetens
Den gymnasiala lärlingsutbildningen följer upplägget från de nationella programmen och ska ge högskolekompetens. Kärnämnena läses på Bergska och karaktärsämnena, det vill säga de typiska ämnena för programmet, är förlagda på arbetsplatsen, där företaget går in med en handledare. Skolan som står för yrkeslärarkompetensen.
- Eleverna kan alltså efter utbildningen välja att läsa vidare eftersom de har grundläggande behörighet men de har även goda chanser att gå vidare på arbetsmarknaden genom det nära samarbetet som sker med företagen.
Lyhörda
Regeringens tankar med lärlingsutbildningarna är att man på så sätt ska
ta bättre hand om skoltrötta elever. Men det
är inte syftet i Finspång.
- Det primära för oss är att vara lyhörda för arbetsmarknadens önskemål och att ge eleverna ett attraktivt alternativ till det traditionella sättet att läsa en yrkesutbildning, säger Elisabeth Rehn och framhållet att man på Bergska gymnasiet också kommer att förbereda sig inför den typ av lärlingsprogram som regeringen har föreslagit.
Fakta/Lärling i Finspång
Dessa lärlingsutbildningar kommer Finspångs kommun att erbjuda i höst:
Inom byggprogrammet: målare, betong/murare, glas, garageportsmontör
Inom elprogrammet: styr- och reglerteknik.
Inom hantverksprogrammet: glasblåsare
Inom industriprogrammet: verkstadsmekaniker och underhåll, skärande bearbetning, svets /plåt och VVS.
Inom byggprogrammet: målare, betong/murare, glas, garageportsmontör
Inom elprogrammet: styr- och reglerteknik.
Inom hantverksprogrammet: glasblåsare
Inom industriprogrammet: verkstadsmekaniker och underhåll, skärande bearbetning, svets /plåt och VVS.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!