Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång köper fastighet av Igelfors Bruk för två miljoner

FINSPÅNG
Finspångs kommun går nu in och stöttar Igelfors Bruks framtid. I går beslutade kommunfullmäktige att en av fastigheterna vid bruket köps för två miljoner kronor. Ett beslut som förkastades av moderaterna.

Norrköping2001-04-06 00:00
Igelfors Bruk försattes i konkurs i februari. Bruket har sedan fått en ny ägare, som har önskat att kommunen ska stötta bruket. Som Folkbladet tidigare har berättat har det kommunala bolaget Finspångs Förvaltnings- och Industrihus AB (FFIA) ställt sig positiv till att köpa en av fastigheterna vid bruket, portverkstaden, för två miljoner kronor under förutsättning att inga avkastningskrav ställs. I går var det kommunfullmäktiges tur att ta ställning till om FFIA skulle få genomföra köpet. Det skapade diskussioner som framförallt kom att handla om huruvida det är rätt att kommunen ska stötta företag eller inte.
? Vi kommer inte att stödja det här, vi tycker att det är ett riskprojekt. Det handlar också om likställighetsprincipen. Gör vi det här finns det risk för att flera företag ställer liknande krav. Dessutom tycker vi inte att skattepengar ska användas till att stötta företag, menade Ola Johansson (m).

<B>Ett riskprojekt</B>
? Det är ett riskprojekt vi ger oss in i, men vi måste ställa det i förhållande till de arbetstillfällen det här ger. Ställer vi inte upp kan det innebära att orten dör ut, hävdade kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson (s).
Företagets betydelse för orten och för Finspångs kommun var det argument som återkom bland ledamöter från samtliga partier, undantaget moderaterna.
? Vi kan spekulera i vad som händer om de här arbetstillfällena försvinner. Om 20 personer flyttar i från kommunen förlorar vi två och en halv miljon kronor i skatteintäkter per år. Sett i det perspektivet är de här två miljonerna inte så mycket, sade Larseric Ramlöv (fp).
Kommunfullmäktige beslutade slutligen att FFIA får köpa fastigheten.

<B>Många frågor</B>
Den längsta diskussionen under kvällen skapade ärendet om det nya demensboendet. Ärendet behandlades vid kommunfullmäktige sammanträde redan i februari, men återremitterades då till omsorgsnämnden för ett bättre underlag. Nämndens ordförande Conny Eriksson (s) fick vid gårdagens sammanträde svara på fråga efter fråga om förslaget. Det handlade till exempel om kostnader, men framförallt om ordet samarbete. Ett ord som fick vänsterpartiet att yrka återremiss på ärendet.
? Vi har fortfarande inte fått svar på vad det innebär för lasarettet att Sergelsgården försvinner. Och hur går det med samarbetet med landstinget? Vi behöver det samarbetet. Det här är ett stort beslut och vi måste se till helheten. Det gör vi inte och då kan vi inte fatta ett beslut om demensboendet, sade Elisabet Rehn (v).

<B>Nytt demensboende</B>
Flera ledamöter, bland annat Carl-Gustaf Mörner (m), instämde i att det fortfarande finns en hel del frågetecken som måste rätas ut, men att dessa inte fick förhindra ett beslut om demensboendet.
? Vi måste köra igång med det här nu, vi kan inte vänta längre, sade han.
Så blir det också, då kommunfullmäktige beslutade att skapa ett nytt demensboende med 32 platser. Beslutet innebär också att Villa Höjden och Sergelsgården avvecklas liksom servicehusen Östermalm och Högby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om