Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång går om Norrköping

FINSPÅNG: Finspång klättrar rejält på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs årliga rankinglista över hur bra företagsklimatet är i landets kommuner. Finspång går nu om Norrköping på rankinglistan.

Norrköping2007-05-08 06:00
Finspång klättrar 39 placeringar i årets ranking och hamnar på 147 plats av Sveriges 290 kommuner. Norrköping återfinns först på 153 plats.
? Det är skitkul, man blir stolt, säger Richard Widén som är näringslivschef i Finspångs kommun. Jag hoppas att det här är resultatet av de sista årens arbete.
Han säger att kommunen under flera år har arbetat med frågor som rör infrastruktur, tomtmark, bredbandsutbyggnad och utbildning. Dessutom har kommunen försökt att förbättra dialogen med företagen och blivit bättre på att informera om kommunens verksamhet.
? Det här är ett kvitto att det går åt rätt håll, säger Richard Widén.

<b>Så rankas de</b>
Svenskt Näringslivs rankinglista över företagsklimatet i kommunerna baseras på statistik från SCB om utbildningsnivå, kommunalskatt, hur många av kommunens invånare som får inkomst från den privata sektorn, hur stor del av kommunens verksamhet som läggs ut på entreprenad, samt företagandet och nyföretagandet i kommunen. Privata företag i varje kommun får sedan svara på enkätfrågor och även ge ett sammanfattande omdöme om kommunens företagsklimat. Dessa delar vägs sedan samman för att ge kommunen ett samlat betyg.
Sofie Elmström, biträdande regionchef för Svensk Näringsliv i Östergötland och Södermanland, säger att Finspångs klättring på rankinglistan bland annat beror på att företagen upplever att kommunen har en bättre ton och dialog med dem än man haft tidigare.
? Det är en positiv attityd idag till företagen i Finspång, säger hon. Man är lyhörd för företagens signaler. Fortsätter man på den vägen tror jag att Finspång kan klättra ännu mer.

<b>?Ligger illa till?</b>
Att inte kommunen hamnar högre upp på listan än på 147:e plats beror på att man får dåliga värden i den statistiska undersökningen och att företagen endast ger kommunen ett genomsnittligt betyg i sina sammanfattande omdömen. Men det beror också på att kommunen på flera områden konkurrerar med de privata företagen. Något som även gäller för övriga östgötska kommuner.
? Finspång ligger riktigt illa till när det gäller den kommunala konkurrensen, säger Sofie Elmström. Den kommunala konkurrensen upplevs som ett väldigt stort problem bland företagen.

<b>Siktar mot topp 100</b>
Richard Widén säger att kommunens rejäla skutt uppåt på rankinglistan innebär ett positivt trendbrott efter att man under de senaste åren legat på ungefär samma position. Han hoppas att Finspång ska kunna klättra ytterligare på listan de kommande åren.
? Första målet är ju att tillhöra topp hundra, för det är inte så många som gör det i Östergötland, säger han. Sedan får man väl sikta på att bli bäst i Östergötland.
Alla östgötakommuner
Svenskt Näringslivs rankinglista över företagsklimatet i kommunerna i Östergötland 2007
Årets placering Skillnad från 2006

63. Ydre +46
69. Linköping -17
87. Söderköping -13
114. Mjölby -57
147. Finspång +39
153. Norrköping -4
183. Boxholm -29
185. Valdemarsvik +24
196. Åtvidaberg -22
197. Vadstena +59
202. Kinda -62
224. Ödeshög -46
280. Motala +5
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om