Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finska krav får Holmen Skog att bli mer miljöanpassade

NORRKÖPING
Holmen Skog blir det första av de stora svenska börsnoterade skogsindustriföretagen som blir certifierade enligt den europeiska miljöstandarden PEFC. Kraven från en finsk storkund tvingar Holmen Skog att skaffa sig den nya miljöcertifieringen.

Norrköping2003-06-24 00:00
När en av Holmen Skogs största kunder, finskägda M-real i Husum, krävde att företaget skaffade sig PEFC-certifieringen var det bara att tillmötesgå det finska företagets önskemål.
Holmen Skog har nyligen lämnat in en ansökan om att få det nya certifikatet, och om allt går bra kan företaget få certifikatet till hösten. Holmen Skog är sedan tidigare certifierade enligt den internationella miljöstandarden FSC, Forest Stewardship Council, och med den nya certifieringen PEFC, Pan European Forest Certification, får nu företaget två olika miljöcertifieringar.
Anledningen är att de två olika certifieringssystemen är mer eller mindre vanliga i olika länder. I Finland är det framförallt PEFC som gäller.
Enligt Per Olsson, chef för Holmen Skog region Norrköping, ställer de två miljöcertifieringarna ungefär samma krav på hur ett miljövänligt skogsbruk ska bedrivas. Därför ska det inte bli några problem att möta de krav som behövs för att få PEFC-certifiering. Det kommer inte heller att kräva några större uppoffringar för företaget.
- Vi har redan tagit på oss de krav som finns i FSC, så ekonomiskt betyder det här egentligen ingenting, säger Per Olsson.
Per Olsson tror inte att det nya miljöcertifikatet gör att Holmen får några konkurrensmässiga fördelar gentemot andra skogsbolag.
Däremot innebär båda miljöcertifieringarna en hel del åtaganden. Till exempel att företaget lämnar fem procent av sina produktiva skogsmarker orörda och att det bränner en viss areal mark för att gynna växter och djur som bara kan överleva i sådan miljö. Allt för att öka den biologiska mångfalden. Men att inte ha något miljöcertifikat för att slippa undan kostnader och hårda miljökrav är inget alternativ enligt Per Olsson.
- För ett stort börsnoterat bolag skulle det vara väldigt svårt att stå helt utan miljöcertifiering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om