Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finansiell rådgivare bestrider skadeståndskrav

Den finansiella rådgivaren som stämts för vårdslös rådgivning har nu yttrat sig till Norrköpings tingsrätt.

Två pensionärer och ett företag har stämt rådgivaren i civilrättsliga mål vid Norrköpings tingsrätt.

Två pensionärer och ett företag har stämt rådgivaren i civilrättsliga mål vid Norrköpings tingsrätt.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Norrköping2021-09-26 16:00

Folkbladet har i flera artiklar berättat om pensionärer i Norrköping och Söderköping som känner sig lurade efter att ha tecknat obligationer på rekommendation av en finansiell rådgivare i Norrköping. I ett flertal fall har obligationerna blivit värdelösa och miljontals kronor har därmed gått upp i rök.

Två pensionärer och ett företag har stämt rådgivaren på sammanlagt 612 000 kronor för vårdslös rådgivning.

Norrköpings tingsrätt har ännu inte bestämt datum för förhandling. Däremot har den finansiella rådgivaren, via sin advokat Per Sjödin, lämnat in svaromål på stämningarna.

Folkbladet har under flera veckors tid sökt rådgivaren för en kommentar, men han har gjort sig oanträffbar.

I svaromålen till rätten bestrider rådgivaren skadeståndskraven, samtidigt som han kräver ersättning för sina rättegångskostnader. Han förnekar att rådgivningen, då han rekommenderade sina kunder att teckna obligationer i bolaget OP2 Holding, varit vårdlös.

"Vad gäller obligationen OP2 Holding är det en produkt som ger en hög avkastning och som därmed även har en högre risk än andra produkter", skriver rådgivaren.

Han hävdar att pensionärerna och företaget önskade en hög avkastning och även var beredda att acceptera en högre risknivå. Vidare förnekar rådgivaren att han skulle ha uppgett att det handlat om en "helt riskfri placering".

"Investeringar i finansiella produkter är alltid förenad med risk." 

Enligt stämningsansökningarna råddes kunderna att investera i ett bolag som inte existerade.

"Detta är inte korrekt. Bolaget existerade vid tidpunkten. Bolaget hade emellertid namnet Grundbulten 18720 AB då det inte hade genomfört namnbytet till OP2 Holding än, något som är vanligt förekommande vid dessa typer av investeringar", skriver rådgivaren som uppger att bolaget hade en finansiering via moderbolag med pantsättning i dotterbolagen.

"Därtill hade bolaget en moderbolagsgaranti samt skulle få ägarskap i två dotterbolag inom byggbranschen som båda av allt att döma hade lång historik och positiva kassaflöden. Vid tidpunkten för rådgivningen framstod det således inte på något sätt som att bolaget hade tvivelaktig säkerhet."

Rådgivaren säger sig åtminstone inte ha haft kännedom om några osäkerheter kring OP2 Holding.

Han hävdar också att kunderna har framfört sina ersättningskrav för sent och att de därför inte har rätt till ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!