Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fin vård och god mat

När Norrköpingsborna får tycka till om sin vård och omsorg får bemötandet bäst betyg. Sämst fungerar aktiviteterna. 93-åriga Vanja Rydell som bor på Generalen tycker att hon får fin vård och god mat.  - Det finns ingenting att klaga på, säger hon.

93-åriga Vanja Rydell tycker att hon får den hjälp som hon behöver. Sedan två år tillbaka bor hon på Generalen.

93-åriga Vanja Rydell tycker att hon får den hjälp som hon behöver. Sedan två år tillbaka bor hon på Generalen.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2008-04-03 03:00
Det är en omfattande undersökning som Statistiska centralbyrån har genomfört på uppdrag av Norrköpings kommun. Samtliga 5 684 personer, som får omvårdnad och hjälp inom äldre- och handikappomsorgen fick i höstas en enkät hemsänt till sig. 55 procent av dem, 3 099 personer, svarade på utskicket. Undersökningen visar att mest nöjd är man med just bemötandet. Det ligger över 80 procent inom alla verksamheter, förutom hos de personer som bor på korttidsvistelse. Inom hemtjänsten är så många som 92 procent nöjda med hur de blir bemötta. Andra frågor i undersökningen rör inflytande, trygghet, information och vad man tycker om maten. Matfrågan har enbart ställts till personer inom äldreomsorgen och där är 70 procent inom hemtjänsten nöjda med maten. Av äldre som bor på särskilt boende är 77 procent nöjda. Använda tiden rätt
Allra lägst betyg får aktiviteter eller snarare bristen på dem. Enligt Kerstin Hildebrand (v), ordförande i vård- och omsorgsnämnden så arbetar kommunen med att bli bättre på att skapa ett innehåll i vardagen, så att livet känns både berikande och utvecklande trots att man har fyllt 95. - Vi kan bemöta behovet av social omvårdnad genom att lyfta bort uppgifter, som städning, så att tid frigörs för till exempel högläsning. - Det handlar ofta om att använda tiden på rätt sätt och att bli medveten om det uppdrag som man har kontrar Lars Carlsson, vård- och omsorgschef. För personer som får hjälp och omvårdnad inom handikappomsorgen finns flest nöjda hos dem som har personlig assistans. 88 procent känner sig nöjda med det bemötande som de får. Lika många är också nöjda med utförandet av vården. - Det är ett väldigt gott betyg till verksamheten, konstaterar Lars Carlsson. Han är noga med att understryka att det finns andra faktorer som kan bidra till att man känner sig nöjd. Det kan vara att man har en personlig kontaktman och att det finns en personlig utvecklingsplan. Mer underhållning
En undersökning av den här omfattningen har bara gjorts i några kommuner tidigare, i bland annat Gävle och Malmö. Tanken är nu att Norrköpings kommun ska använda materialet för att förändra och förbättra sin verksamhet. Kommunens ambition är att om två-tre år genomföra en liknande undersökning igen. 81-åriga Astrid Karlsson har hjälp från hemtjänsten två gånger varje dag. Hon kommer dessutom ofta till Generalen för att äta lunch och för att delta i husets aktiviteter. - De är rara och trevliga allihop och gör vad jag ber dem om. Det jag saknar är lite mer av underhållning. Förr kunde man komma hit för att dricka kaffe men det går inte längre. Wilfredo Gahona arbetar inom hemtjänsten sedan tolv år tillbaka. Han tänker ofta på hur han är i umgänget med de gamla. - Jag tror det är viktigt att vara glad och positiv. Även om man känner sig stressad och har det kämpigt så måste man vara professionell i sin yrkesroll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om