Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Filmfestival i bygdegården

ÖSTRA HUSBY
I helgen rullade filmprojektorn i Östra Husbys bygdegård från tidig morgon till sena natten. 70 filmentusiaster från landets olika bygdegårdsbiografer samlades i bygdegården, där det i helgen ordnades filmvisningsdagar.

Östra Husby Bygdegårds biogrupp, där Pia Tärning sitter med, vill kunna erbjuda Östra Husbyborna ett brett filmutbud med barnfilm, action och drama.
FFOTO: JANNE FORSBY

Östra Husby Bygdegårds biogrupp, där Pia Tärning sitter med, vill kunna erbjuda Östra Husbyborna ett brett filmutbud med barnfilm, action och drama. FFOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-10-07 00:00
I dag finns närmare 50 bygdegårdsbiografer runt om i landet. En av dessa är Östra Husbys bygdegård, där det i höst och vinter visas film på söndagar. Men i helgen visades inte en film - utan elva, bland andra svenska komedin Suxxess med Sven Wollter och den bitterljuva, kinesiska komedin Hotell lyckan, filmer som ännu inte haft premiär i storstäderna.
Anledningen var att Bygdegårdarnas riksförbund hade sina årliga filmvisningsdagar för alla de entusiaster som driver landets bygdegårdsbiografer från Umeå i norr till Växjö i söder.

<b>Smal film</b>
- Vi vill visa filmer som de kanske inte ser i vanliga film, lite smalare film, säger riksförbundets ungdomskonsulent Anders Bjurenvall.
Anders Westin, ordförande i filmrådet i bygdegårdarnas riksförbund, talar lyriskt om bygdegården som landsbygdens kulturella mötesplats, ett kunskapens hus och ett demokratiskt forum.
- Det betyder jättemycket för landsorten att bygdegårdsbion finns, att man kan se film nära. Det är en annan upplevelse än att se en videofilm hemma i soffan eftersom det skapar en gemytlig stämning, man omsluts av ljud och ljus, man känner igen folk och kan prata om filmen efteråt, säger han.

<b>Sårbar bygdegårdsbio</b>
Hotet mot bygdegårdsbion att den ofta bygger på några få eldsjälars insatser. Detta gör att verksamheten är väldigt sårbar, om flera av entusiasterna tröttnar.
- Där fyller de här dagarna en funktion. De inspireras, får träffa likasinnade och trivas ihop, säger Anders Westin.
I Östra Husby hålls filmvisningarna av en grupp med sex personer som väljer filmer och ytterligare en grupp med sex personer som arbetar som biografmaskinister.

<b>Överskott till ny utrustning</b>
Filmvisningarna är populära och lockar normalt 60 -70 besökare. Matinéer och svenska filmer är mest välbesökta, allra flest besökare lockade Harry Potter-filmen som lockade 178 personer. Varenda stol i bygdegården var upptagen.
- Överskottet investeras i ny utrustning, säger Rolf Alm.
Rolf Alm och Kaj Tärning är två av dem som arbetar ideellt som biografmaskinister i bygdegården. Det krävs maskinistutbildning för att visa filmer, eftersom filmerna är dyrbara och det gäller att skarva och klippa rätt.

<b>Ger bygden liv</b>
- Man måste vara entusiast och det känns bra att göra något för bygden. Och filmen ger bygden liv. Arbetet är inte så betungande eftersom vi inte visar fler än 14 filmer om året. Dessutom är vi alltid två maskinister och några nya som ska läras upp går parallellt och då blir det trevligt rent socialt också, säger Kaj Tärning och Rolf Alm.

<b>Inte för smala</b>
Pia Tärning sitter med i den grupp som väljer vilka filmer som ska visas i Östra Husby. De konstfilmer som Moderna museet bidrog med till visningsdagarna tror inte Pia Tärning skulle gå hem i bygdegården.
- Filmerna inte får vara för smala och svåra, utan vi försöker hitta filmer som folk vill se, gärna svenska filmer.
Sedan gäller det att visa filmerna rätt tid på året. I år visas höstens och vinterns filmer från den 13 oktober till den 1 december.
- Det gäller inte börja visningarna för tidigt på hösten eller sent på våren, då har till exempel båtfolket fullt upp med sina båtar, säger Pia Tärning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om