"Fikastunden är den bästa undervisningen"
Jobb är lösningen på allt, i alla fall om man får tro migrationsministern Tobias Billström. - Även om man mår dåligt av traumatiska upplevelser så gör ju jobbet att man kan känna sig uppskattad, säger han. Och nu vill regeringen höja kraven. Ingen anhöriginvandring om inte den anhöriga i Sverige kan uppvisa heltidsjobb och fast bostad.
Foto: Andreas Skogh
- Vi måste uppmuntra folk att få jobb och visa den rätta vägen fram. Egenförsörjning har aldrig tidigare funnits med i integrationspolitiken, men invandrare ska veta att det finns en väg in och det är arbete. - Men hur kan vi hjälpa dom att få jobb då, frågar en elev.- Det är ju olika för olika människor, men att de så fort som möjligt lär sig svenska och det underlättar ju att de då bor i ett område där det pratas svenska och på en ort där det finns jobb, svarar Billström.På det sättet ska regeringen komma åt problemet med att många invandrare bor i samma områden. - Om de måste söka jobb kanske de mer aktivt söker sig till kommuner där det finns jobb, och inte till bostadsområden där släkt och vänner redan bor och där alla talar samma språk, säger Billström.På det sättet kommer man också åt problemet med språkkunskaperna, menar han.- Arbete är också nyckeln till språkkunskaper. Vilken undervisning kan vara bättre än en fikastund på jobbet, frågar sig ministern.Tveksamma
Men eleverna var tveksamma till resonemanget och någon tyckte att försörjningskravet mer lät som ett hot. - Vem vill anställa någon som inte kan svenska, frågar en elev.- Och hur går det för den som kanske aldrig lyckas få jobb, frågar en annan.- Ja, det är klart att det kan ta olika lång tid för personer att få hit sin familj. Men det ska vara rättvist och därför ska samma krav gälla för alla, utan undantag. Det handlar om att de ska uppfylla sin del av avtalet, svarar Tobias Billström och understryker återigen att det viktigaste för en invandrare är att få in en fot på arbetsmarknaden. Han menar också att en invandrare som i hemlandet arbetat som ingenjör inte kan förvänta sig att få det jobbet i Sverige utan istället ett arbete som kräver mindre utbildning.- Och då kanske invandraren blir motiverad att lära sig svenska ännu bättre för att kunna göra karriär, förklarar han.Idag har Migrationsverkets personal en snittid på 7,2 månader för en handläggning. Billström har sagt att sex månader är mer rimligt.- Mycket handlar om rutiner, processer och att man inte ska ligga på en handling onödigt länge. Så når handläggarna kortare tider, säger Tobias Billström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!