Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fick sparken från Skanska

En anställd på Skanska i Norrköping har fått sparken sedan det visat sig att han levererat byggmaterial till den mutmisstänkte tjänstemannens sommarstugebygge utan att ta betalt. Överåklagare Gunnar Stetler på Riksenheten mot korruption bekräftar att han är en av fem misstänkta i den kommunala muthärvan.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

NORRKÖPING2011-02-12 03:00

Det var i slutet av november som polis som utreder muthärvan kontaktade Skanska och berättade att något inte hade gått rätt till. Polisen hade förhört lastbilschaufförer som levererat byggmaterial till sommarstugebygget och en av dem uppgav att han hämtat isoleringsmaterial hos Skanska och kört till sommarstugan.

Internutredning
Skanska startade en internutredning och fann att den anställde mycket riktigt skickat iväg en leverans med isoleringsmaterial från Skanska utan att fakturera mottagaren. Leveransen var värd mellan 30 000 och 40 000 kronor.

- Vi har ett system där vi kan göra den här typen av kontroller och där kunde vi bekräfta de uppgifter vi fått från polisen, säger Joakim Henriksson, chef för Skanskas region hus sydost.

Den anställde fick strax därefter sparken.

- Om han begått ett brott kan inte vi avgöra, men det var ett etiskt övertramp och vi har nolltolerans i sådana frågor, säger Joakim Henriksson.

"Ett antal tjänster"
Skanska överlämnade uppgifterna till polisen som i sin tur förhörde den anställde och överåklagare Gunnar Stetler bekräftar alltså nu, att den förre anställde på Skanska är en av de misstänkta i muthärvan.

- Det har ju levererats ett antal tjänster till sommarstugebygget i skärgården och det har skett på annans bekostnad än den kommunanställde tjänstemannens. Och sådant kallas normalt sett åtminstone för trolöshet mot huvudman, säger Stetler.

Han upplyser om att utredningen nu går mot sitt slut.

- Vi ska sammanställa materialet och kanske göra lite kompletterande förhör, men det är mer formaliatid det handlar om.

"Kommunalt ansvar"
Enligt Stetler är det inte aktuellt att utreda fler byggprojekt i kommunen än Källvindsskolan.

- Jag har fått sådan information, bland annat från kommunen, att jag utgår ifrån att Källvindsskolan inte är det enda objektet av intresse när det gäller den här tjänstemannen, men kommunen har själv att avgöra i vilken omfattning de kan utreda olika objekt. Här finns faktiskt ett visst kommunalt ansvar. Min uppgift är inte att utreda allt, utan att utreda så att jag når ett rimligt resultat i straffhänseende.

Takreparationer
I mars hoppas Stetler kunna väcka åtal, men han lämnar en brasklapp.

- Vi är lite översköljda i den här organisationen just nu när det gäller korruptionsärenden, säger han.

Det var i höstas som det uppdagades att en kommunal tjänsteman låtit kommunen står för en stor del av kostnaderna för hans sommarstuga. Ett byggföretag som tjänstemannen hade kontakt med i jobbet bakade in kostnaderna för sommarstugan i fakturorna för takreparationer på Källvindsskolan. Nu finns alltså misstankar om att även Skanska fått bidra till sommarstugebygget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om