Fick jobb ? direkt
NORRKÖPINGFör två år sedan drev landstinget i Östergötland igång ett mångfaldsprojekt. Nu är man inne i slutfasen och projektet är lyckat. Genom projektet har utländska sjuksköterskor och läkare fått sina betyg godkända i Sverige och en majoritet av dem fick jobb direkt.
Norbert Mangha gick en preparandkurs för utländska läkare som landstinget höll i. Så fort hans betyg erkändes i Sverige fick han jobb. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Genom landstingets preparandkurs för utländska läkare har han och 16 andra läkare fått sina utbildningar erkända även i Sverige. Norbert Maghala har fått en AT-tjänst som läkare vid Vrinnevisjukhuset.
- Jag är mycket glad över att jag fick chansen att gå kursen. Det var arbetsförmedlingen som informerade mig om den, säger han.
Han berättar att han har träffat flera invandrare som är utbildade läkare i sina hemländer, men som jobbar som servitörer och blomförsäljare i Sverige. Detta trots att det finns ett stort behov av framför allt distriktsläkare vid vårdcentraler runt om i landet.
- Om det inte finns någon att vända sig till är det svårt att veta hur man ska gå till väga för att få sin utbildning erkänd i Sverige. Många av de som jag träffat har gett upp hoppet.
<b>Slås ut av provet</b>
En del slås även ut av provet i sjukvårdssvenska som krävs för att få gå någon av landets preparandkurser. Provet beskrivs vara mycket svårt och tidigare hölls det bara två gånger om året, men nu får man göra det när man vill.
- Jag tycker att det är en förutsättning att man kan bra svenska, eftersom man har mycket patientkontakt. Men provet kändes lite förlegat och vi testades på ord som inte ens svenska läkare förstod.
På landstinget är man mycket positiv till mångfaldsprojektet som pågått i snart två år och som avslutas i slutet av september. Av de 17 läkare som gått utbildningen har 11 jobb i dag och sex av de sju sjuksköterskorna har fått arbete.
- Mångfaldsprojektet har även inneburit att landstingets personal utbildats i mångfaldsfrågor, berättar Anita Gustafsson, chef för kompetenscentrum vid landstinget.
Hon poängterar att mångfaldsarbetet inte enbart riktat in sig på att vårdpersonalen ska lära sig att möta människor från andra kulturer, utan även homosexuella och funktionshindrade patienter.
- Vi är jättenöjda med det här projektet och hoppas självklart att det blir en fortsättning.
<b>EU-pengar</b>
Men precis som det mesta inom landstinget i dag är det en ekonomisk fråga. Mångfaldsprojektet har finansierats av EU-pengar och länsarbetsnämnden.
- Vi hoppas att de skjuter till pengar igen. För det finns ett stort behov av bland annat distriktsläkare i länet.
Hon uppfattar det som närmast idiotiskt att det går runt utbildade läkare och sjuksköterskor utan jobb i Sverige bara för att deras betyg inte validerats efter svenska mått.