Den 6 maj begärde skyddsombudet på hemtjänsten Bygdevägen 15 på Vikbolandet i Norrköping skyddstopp efter att en vårdtagare misstänktes vara smittad av det nya coronaviruset. Trots att det fanns en misstänkt smitta, fick personalen inte använda skyddsutrustning då de besökte vårdtagaren. Fackförbundet Kommunal stöttade skyddsombudets beslut:
– Det var en fara för våra medlemmar, säger Lotta Andersson, facklig företrädare på Kommunal.
Stoppet innebar att personalen inte längre skulle besöka den misstänkt smittade vårdtagaren förrän de fått rätt skyddsutrustning.
– Det fanns en rutin då i Norrköpings kommun att man inte fick skyddsutrustning förrän covid-testet kom tillbaka positivt, säger Lotta Andersson och tillägger att Kommunal motsatte sig detta.
Efter skyddsstoppet tog Arbetsmiljöverket kontakt med både skyddsombudet och chefen. Efter ett samtal tillsammans med den fackliga företrädaren hävdes stoppet den 7 maj då personalen fick skyddsutrustning. Enligt verksamhetschef Anders Granqvist berodde förändringen dock inte på att ärendet gått vidare till Arbetsmiljöverket.
– Det fanns inga grunder för skyddsstoppet, vi hade ju skyddsutrustning. Det handlade om en miss i kommunikation ute på enheten. Jag vill hävda att nu är det klarlagt och tydliggjort hur vi ska göra.
Om personalen misstänker smitta hos en vårdtagare ska de meddela ansvarig sjuksköterska eller läkare som gör en medicinsk bedömning. Görs bedömningen att covid-19 kan misstänkas ska personalen använda skyddsutrustning. Men i maj fick personal inte skyddsutrustning innan den medicinska bedömningen, så är inte längre fallet, enligt Anders Granqvist:
– Nu finns ett akut-kit som kan användas om man misstänker smitta och vi inte kan avvakta med våra insatser.
Enligt Kommunal har det dock hänt flera gånger att personal tvingats besöka misstänkt smittade vårdtagare utan skyddsutrustning. Anders Granqvist säger sig inte känna inte till detta.
– Men fler missförstånd eller oklarheter har säkert ha uppfattats ute i organisationen under den här resan. Det är en lärdom vi har att dra, säger han och tillägger att det varit ett problem i hela landet.
Socialstyrelsens siffror visar att 90 procent av de döda i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. Nära hälften av dem bodde på ett äldreboende och var fjärde hade hemtjänst.