Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fick en andra chans

Utan arbete försvinner självkänslan. En spiral nedåt där man blir skör själsligt och inaktiv kroppsligt. Man tillhör ett utanförskap och är helt isolerad i sig själv utan identitet, så beskriver David Träqvist de två åren med arbetslöshet och sjukskrivning. För honom och Ann-Sofie Sjöstrand blev Brytpunkten räddningen.

Att ha kommit in på arbetsmarknaden ger energi att fortsätta, berättar David Träqvist som nu arbetar som slöjdlärare på Navestadsskolan.
FOTO: JANNE FORSBY

Att ha kommit in på arbetsmarknaden ger energi att fortsätta, berättar David Träqvist som nu arbetar som slöjdlärare på Navestadsskolan. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-10-29 06:00
David Träqvist och Ann-Sofie Sjöstrand är två av flera som efter en lång tids sjukskrivning och arbetslöshet åter är ute i arbetslivet.
- Att få ett arbete igen är som att börja om från början, börja om på nytt med mitt första jobb, men det är underbart, ler Ann-Sofie Sjöstrand.
1994 blev hon av med ett arbete som dirigent på Telia. Uppsägningen resulterade i att en sjukdom som funnits i kroppen utvecklades. En sjukdom som annars troligen bara skulle ha gett henne lite ryggvärk.

Älskade jobbet
- Jag älskade det jobbet, så roligt kommer det nog aldrig att bli igen, berättar hon men ser ljust på framtiden.
Idag har hon två veckor kvar i projekt Brytpunkten och står inför början av en ny anställning.
- Det känns oerhört bra efter att ha varit arbetslös och sjukskriven utan sysselsättning eller behandling under fem år.
- Det borde gå mycket fortare, fortsätter hon och får medhåll av David Träqvist.
- Man blir sämre och sämre och när man mår som sämst då först sätter de in all energi. Men då är det så svårt för man kan aldrig få tillbaka det man tappat, säger han och berättar om en ond cirkel som startar när man förlorar ett arbete.
Har man dessutom arbetsskador och är sjukskriven blir det ännu svårare att på nytt ta sig ut i arbetslivet. David Träqvist har sedan höstterminen nytt arbete som slöjdlärare på Navestadsskolan. Men de två åren utan arbete har lämnat djupa spår.

Sorgsenhet
- Man förlorar sitt självförtroende och tid som skulle gett nya erfarenheter. Det blir en sorgsenhet som aldrig försvinner. Man kan inte gå ur en depression och tro att det inte finns några spår kvar men jag har äntligen hittat en hållhake på livet. Nu finns det hopp och möjligheter som jag kan bygga vidare på.
Både Ann-Sofie Sjöstrand och David Träqvist upprörs över att det tar så lång tid innan samhället griper in.
- Situationen blir en dold isolering som kan leda till dödstankar. Därför är det viktigt att ta hand om personer i den här situationen innan det går så långt. Med förebyggande arbete skulle folk må bättre över lag, inte må psykiskt dåligt och inte belasta sjukvården eller försäkringskassan i samma utsträckning, betonar David Träqvist.
- Det är långt ifrån lätt att komma tillbaka, konstaterar de båda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!