I helgen upptäckte de anställda på Djurtorp gård utanför Norrköping att någon har förstört skörden med höensilage. Ungefär 60 balar var uppskurna och innehållet utslitet.
– Det är katastrof, dels eftersom det inte ser ut att bli någon andraskörd i år. Vi håller fortfarande på och inventerar så vi har inte full koll på vidden ännu, säger Jim Åman på Djurtorp gård.
I dagsläget vet Jim Åman inte vem som ligger bakom sabotaget men tror att det kan röra sig om ungdomar. Personerna bakom sabotaget har klättrat ner mellan balarna och skurit och hackat.
– Det är omöjligt för en vuxen människa att ta sig ner så långt som de har gjort. Man ser att de här personerna verkligen har sträckt sig ner så långt de har kunnat och skurit och hackat sönder balarna.
En förstörd höbal går inte att använda som foder då syre kommer in i balen och snabbt orsakar mögel på insidan. Att sälja fodret som hästfoder är uteslutet men i bästa fall kan fodret användas som kofoder då kor inte är lika känsliga.
– Det är en mikroskopisk chans, säger Jim Åman.
Vårens extrema värme och torka har inneburit att det redan nu är en stor brist på foder runt om i landet. På Djurtorp gård har man endast fått 40 procent av en normal skörd. Redan innan sabotaget låg gården runt 1 200 balar back.
– Man känner ansvarstagandet mot våra kunder och deras djur. 60 balar räcker till 20 hästar i ungefär 120 dagar. Varje bal är värd så otroligt mycket för oss och även för kunden. Sedan har vi egna hästar och köttdjur på gården som behöver mat. Slaktköerna på djur är belastat till max redan nu sägs det. Det sista vi vill är att slakta halva besättningen för att vi inte har foder, säger Jim Åman.
Sabotaget innebär en förlust på minst 70 000 kronor. Förmodligen är summorna mycket högre än så då foderpriserna på grund av torkan är ovanligt höga i år.
– Visst det är ett stort ekonomiskt bortfall, men det är inte den stora delen för oss. Framförallt är det ansvaret vi känner. Vi har aldrig någonsin behövt ringa till en foderkund och säga att vi inte kan leverera. Var ska de vända sig när det redan är foderbrist?
Jim Åman har gjort en polisanmälan och ska prata med sitt försäkringsbolag. Nu vill han få ut informationen och få folk att förstå allvaret i vad som egentligen står på spel.
– Dels är det livsfarligt att klättra på balarna. En bal väger ungefär 600 kilo och får du en sådan över dig är det kört. Sedan har många inte full koll och informerar inte sina respektive och ungdomar om vad som egentligen finns i balarna. Det är inte bara något som står inplastat. Det är oerhört stora värden, ekonomiskt och för djuren, som bara går åt skogen.