Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Festmat på franskt vis

Det franska köket har bildat skola för kockar över hela världen. Må vara att man använder grädde och smör i en omfattning som nästan känns kriminellt, men gott blir det. Följ med till en värld av silkeslena smörsåser, anisdoftande sniglar och annat gott som vi nästan glömt bort i lätt-och-lagom-världen.

Smörigt på franskt vis. Helstekt forell med fransk smörsås smaksatt med gräslök. Underbart gott om än inte särskilt light.  Foto: Dan Strandqvist

Smörigt på franskt vis. Helstekt forell med fransk smörsås smaksatt med gräslök. Underbart gott om än inte särskilt light. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Norrköping2007-02-08 06:00
Franska smörsåser, bara namnet signalerar vad det handlar om. Den enklaste i gruppen kallas på franska för beurre blanc-sås och är i praktiken bara uppvispat smör smaksatt med vin och vinäger. Såsen går lätt att göra med rumstempererat smör och en elvisp. Använd rostfri kastrull som tål den omilda behandlingen av elvispen och tänk på att den färdiga såsen inte kan värmas. Denna egenhet är gemensam för alla smörsåser, typ bearnaise- och hollandaisesås, varför de måste hållas varma på spiskanten fram till servering. Som tur är behöver inte en smörsås vara speciellt varm utan det räcker väl om den är lätt ljummen.
Eftersom såsen milt sagt känns retro bjuder vi den med helstekt forell. Alla som varit med ett tag vet att så här serverades fisk på nästan varje restaurang värd namnet för så där 25-30 år sedan. Helst med speciella fiskbestick och andra finesser. Nu låter vi oss nöja med odlad, helt benfri lax och andra lättätna fiskar.


Kultkryddan som försvann
Grönpeppar som krydda gjorde stor entré i de svenska köken under 60- och 70-talen. Plötsligt skulle det vara grönpeppar till snart sagt allt. Det började med starka grönpepparsåser till kött men snart blandades grönpeppar i köttfärsbiffar, leverpastejer, mjukostar och allt man kunde tänka sig. Från överlansering till glömska är steget mindre än vad marknadsförarna tror. Och så försvann grönpepparn och allt som var smaksatt med den till en undanskymd plats längst in på hyllan.
Synd, för rätt använd och i rätt sammanhang är grönpeppar en underbar krydda. En lagom stark grönpepparsås med dragon och grädde är god till de flesta köttbitar. Prova gärna att servera såsen till ädelostspäckad fläskfilé. Resultatet blir ett smakfullt kött som trivs utmärkt med den kryddiga om än inte eldiga såsen. Grönpepparsås ska inte vara överkryddad som vissa chilisåser kan vara. Tänk på att smak och hetta inte är samma sak.


Franska sniglar
I Frankrike är sniglar en självskriven delikatess under perioden april till september. I oktober kryper de små läckerbitarna in i sina skal för vintern och då brukar de flesta snigelbutiker, för i Frankrike finns det speciella sådana, stänga för säsongen.
Nu är det inte alla förunnat att plocka sina egna sniglar eller köpa dem som färskvara ens i Frankrike. Ett betydligt lättare sätt är att köpa sniglarna på burk. Konserverade sniglar är färdiga att äta, men de saknar skal som måste köpas separat. Kontrollera att skalen är rena innan de fylls med vitlökssmör och en snigel i varje skal. Placera skalen på en bädd av grovsalt och se till att öppningen är uppåt så att det goda smöret inte rinner ur vid gratinering. In med sniglarna i ugnen och servera dem rykande heta med kantskuret vitt bröd som enda tillbehör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!