Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Festivalstöd kan strida mot EU-rätt

Kommunens stöd till festivalföretaget FPK Scorpio kan strida mot EU-rätt.- Stöttar man en enskild aktör på marknaden kan man får problem med EU:s regler om statsstöd, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

NORRKÖPING2012-07-18 05:00

Om allt går i lås blir det megafestival på Bråvallaområdet nästa sommar och i går kunde Folkbladet berätta om innehållet i det tidigare hemligstämplade avtalet mellan festivalarrangören och Norrköpings kommun.

Kommunen förbinder sig att satsa en halv miljon om året på att marknadsföra festivalen. Totalt kan det komma att handla om 2,5 miljoner kronor. Dessutom får Scorpio nyttja ett stort område ute i Bråvalla till det förmånliga priset av 50 000 kronor.

Känslig fråga

Det handlar alltså om ett ganska omfattande stöd till ett enskilt företag, något som är en känslig fråga i myndighetsvärlden. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) har jurister granskat avtalet och enligt dem ska det leva upp till de krav som lagstiftarna ställer.

Det motsägs nu av professor Olle Lundin.

-·Det blir ju rätt mycket slantar, dessutom tillsammans med hyressubventioner, så jag tror att man rent rättsligt skulle kunna få problem med statsstödreglerna som faktiskt går lite längre än kommunallagen, säger han.

Flagrant

Problemen skulle kunna uppstå om kommunen anmäls till EU-kommissionen, något som kan göras av vem som helst.

-·Det här är ju ganska flagrant, att man går ut på en marknad och stöttar en enskild aktör med mångmiljonbelopp. Det tror jag faktiskt kommissionen skulle ha svårt att acceptera.

Kommunallagen ser Olle Lundin som ett mindre hot. Kommunerna har rätt att göra ganska mycket inom området turism och kultur. Här tror han att kommunen framgånsgrikt skulle kunna argumentera för att det handlar om ett arrangemang som är bra för kommunen.

Ett hot

EU:s statsstödsregler är däremot ett hot som ännu inte uppmärksammats så mycket av kommunerna. Olle Lundin berättar att EU-kommissionen nyligen begärde in uppgifter om Tibblegynmnasiet i Täby, som såldes för underpris till en rektor, och några liknande historier från Sverige.

- Då bestämde man sig för att vilandeförklarade dem tills vidare, så ännu vet vi inte riktigt vad kommissionen vill och vart man tar vägen. Men att statsstödreglerna finns där som ett latent hot mot Sverige är helt klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!