Festivalklart för sjätte gången
25 personer är kärnan av över 100 personer som jobbar med filmfestivalen Flimmer - start 8 oktober. Nu nummer sex.
För film och Norrköpings sjätte festival står fr.v. Linus Boström, Per Eriksson, Johan Karlsson och Kina Holm. Konstmuseet är en av tre biografer. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Vi riggar upp tillfälliga biografer på de här ställena, men det går bara till en viss gräns, säger Johan Karlsson som har koll på det mesta.
En lokal för filmen i Norrköping är alltså ständigt aktuell. Men nu körs det i alla fall.
Tema Amerika och tema Afrika. Nytt och gammalt, seminarier och fina gäster. En svit som kallas gala bjuder både invigning, mittpunkt och final: Först Gosskören som är fransk biosuccé, mittfilm är Maria full of Grace handlar om en flicka från en colombiansk by och som avslutning ges Dagbok från en motorcykel, en har sitt ursprung i en ung Che Guevaras dagbok.
Tävling med äran i pris hör till festival. Här fem europeiska filmer som publiken får rösta på, nya filmer från hela världen kan man säga. Ingen tidigare visad i Sverige.
Temat USA ger Michael Moores mest kända, men också annat, This land is your land, som också är en kritisk dokumentär, Weather Underground, om bråkiga unga vita amerikaner på 70-talet samt Journeys with George som handlar om president Bush första år, filmad av e demokrat och journalist. Outfoxed handlar om ett tv- och nyhetsprogram som är betydligt tuffare än Aktuellt.
Genom ett samarbete med Zanzibar blir det tydlig markering på Flimmer. Också där körs en festival som är lika gammal och hela sju filmer kommer direkt därifrån, alla nya. Johan Wallin, tidigare Norrköping, är kontaktman i sydöstra Afrika.
Exposé heter en samling filmer från många håll - skräckisar, någon rockig roadmovie, en heter Skinhead Attitude, det handlar om fantastisk surfing eller om hur en bonde i östgötska/småländska Hycklinge lever ekologiskt. Serien Favoriter är filmer där flera har visats i Norrköping, men inte rönt tillräcklig uppmärksamhet och därför ges en chans till. en hel bunt kortfilmer har lagts ut på olika visningar och det blir en kväll med debatt om amerikansk politik.
En film som får sverigepremiär är Switching där publiken får var med och bestämma hur det ska gå för aktörerna. Den är dansk och Morten Skjönstedt som är regissör kommer att närvara vis visningen.
Local Heroes betyder två filmer, I grevens tid handlar om Magnus Stenbock och Kometen där Johan Löfstedt och och Patrik Axén, regissör respektive producent har gjort en fejk-dokumentär i 1960 talets Stockholm.
Tio dagar håller hela härligheten på.
Ett filmkort kostar 40 kronor och sedan varje film 40 kronor. Fest ingår i evenemanget och den här gången med Papa Dee som dragare och spel av Flying Phantom & His Falming Stars.