Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fenomenet Keller – så mycket mer än bara fotboll

IK Sleipner vill se en minnesplats för föreningens störste stjärna, Tore Keller. Men kommunens tjänstemän föreslår att medborgarförslaget avslås.

Sleipners kaptenTore Keller står med SM-guld och von Rosens pokal tillsammans med med lagledaren Sven "Fiskarn" Johansson (till vänster) och förbundsordförande Elof Ericsson.

Sleipners kaptenTore Keller står med SM-guld och von Rosens pokal tillsammans med med lagledaren Sven "Fiskarn" Johansson (till vänster) och förbundsordförande Elof Ericsson.

Foto: Pressbild

Norrköping2022-11-13 16:00

Norrköpingssonen Tore Keller (1905-88) var tveklöst stadens första fotbollsstjärna. Långt innan Gunnar Nordahl, Nils Liedholm och de andra IFK-spelarna som senare blev odödliga. Keller var skyttekung, landslagsman och ledde "Randigt" till klubbens (hittills) enda SM-guld 1938.

– Den gladaste dagen i mitt fotbollsliv var då våra guldmedaljer i allsvenskan var klara. Vi var ju de första i Norrköping som lyckades med den prestationen, förklarade Tore Keller senare, enligt ett citat från IK Sleipners hemsida.

Guldet säkrades efter en klar 3–0-seger mot AIK på Råsunda i Solna.

– Han är absolut värd att uppmärksammas, tycker Lars Öhgren, som ingår i Sleipners historiska kommitté och som i februari lämnade in ett medborgarförslag till kommunen om att upprätta en minnessten eller en minnesplats i anslutning till Platinumcars Arena (som på Kellers tid hette Norrköpings Idrottspark).

I medborgarförslaget poängterar man att Tore Keller, trots fina anbud från bland annat engelska Blackburn, valde att stanna kvar i sin hemstad under hela karriären. Han erhöll den prestigefyllda utmärkelsen Stora grabbars märke 1926, vann OS-brons i Paris som 19-årig lintott två år tidigare och var den förste allsvenska spelaren att göra sex mål, dubbelt hattrick, i en och samma match.

2021 blev Tore Keller som nummer 74 invald i svensk fotbolls Hall of fame.

Vid sidan av idrottandet arbetade Keller som elektriker.

– Jag träffade Keller några gånger och fick intrycket av att han var en intresserad och ödmjuk man. Tore startade bowlingsektionen i Sleipner och var själv en duktig spelare, fortsätter Öhgren, själv hängiven bowlare och "Randig" i kropp och själ.

Ja, faktum är att Tore Keller var ett bollfenomen. Förutom bowling spelade han även bandy på allsvensk nivå. Han briljerade dessutom i schack, biljard och pingis.

Men någon minnestavla blir det alltså inte den här gången. Förslaget till kommunstyrelsen är att avslå Sleipners begäran. Ärendet avgörs i kommunstyrelsen i morgon, måndag.

Tjänstemännen på Norrköpings kommun konstaterar samtidigt att det inte är någon självklar slutsats och om KS trots allt beslutar om ett minnesmärke så är Idrottsparken en naturlig plats.

– Det är en besvikelse, förstås, säger Lars Öhgren. Vi får avvakta och se vad som händer. Sleipner firar 125 årsjubileum nästa år och detta skulle vara ett fint led i firandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!