Norrköpingssonen Tore Keller (1905-88) var tveklöst stadens första fotbollsstjärna. Långt innan Gunnar Nordahl, Nils Liedholm och de andra IFK-spelarna som senare blev odödliga. Keller var skyttekung, landslagsman och ledde "Randigt" till klubbens (hittills) enda SM-guld 1938.
– Den gladaste dagen i mitt fotbollsliv var då våra guldmedaljer i allsvenskan var klara. Vi var ju de första i Norrköping som lyckades med den prestationen, förklarade Tore Keller senare, enligt ett citat från IK Sleipners hemsida.
Guldet säkrades efter en klar 3–0-seger mot AIK på Råsunda i Solna.
– Han är absolut värd att uppmärksammas, tycker Lars Öhgren, som ingår i Sleipners historiska kommitté och som i februari lämnade in ett medborgarförslag till kommunen om att upprätta en minnessten eller en minnesplats i anslutning till Platinumcars Arena (som på Kellers tid hette Norrköpings Idrottspark).
I medborgarförslaget poängterar man att Tore Keller, trots fina anbud från bland annat engelska Blackburn, valde att stanna kvar i sin hemstad under hela karriären. Han erhöll den prestigefyllda utmärkelsen Stora grabbars märke 1926, vann OS-brons i Paris som 19-årig lintott två år tidigare och var den förste allsvenska spelaren att göra sex mål, dubbelt hattrick, i en och samma match.
2021 blev Tore Keller som nummer 74 invald i svensk fotbolls Hall of fame.
Vid sidan av idrottandet arbetade Keller som elektriker.
– Jag träffade Keller några gånger och fick intrycket av att han var en intresserad och ödmjuk man. Tore startade bowlingsektionen i Sleipner och var själv en duktig spelare, fortsätter Öhgren, själv hängiven bowlare och "Randig" i kropp och själ.
Ja, faktum är att Tore Keller var ett bollfenomen. Förutom bowling spelade han även bandy på allsvensk nivå. Han briljerade dessutom i schack, biljard och pingis.
Men någon minnestavla blir det alltså inte den här gången. Förslaget till kommunstyrelsen är att avslå Sleipners begäran. Ärendet avgörs i kommunstyrelsen i morgon, måndag.
Tjänstemännen på Norrköpings kommun konstaterar samtidigt att det inte är någon självklar slutsats och om KS trots allt beslutar om ett minnesmärke så är Idrottsparken en naturlig plats.
– Det är en besvikelse, förstås, säger Lars Öhgren. Vi får avvakta och se vad som händer. Sleipner firar 125 årsjubileum nästa år och detta skulle vara ett fint led i firandet.