Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fenixfonden för återstart av evenemang efter pandemin

En ny fond, Fenixfonden, ska stötta liveindustrin för evenemang och möten i Norrköping i samband med återuppbyggnaden efter pandemin. Det är ett förslag som nu ska upp i kommunstyrelsen.

Fenixfonden har fått sitt namn efter fågeln som återföds och reser sig ur askan. En symbol för återstarten av evenemang och möten i Norrköping. Sandra Wall är projektledare.

Fenixfonden har fått sitt namn efter fågeln som återföds och reser sig ur askan. En symbol för återstarten av evenemang och möten i Norrköping. Sandra Wall är projektledare.

Foto: Susanna Beskow Norgren/Fotofabriken

Norrköping2021-11-08 07:00

Tanken är att Norrköpings kommun genom att avsätta medel till Fenixfonden, 1,5 miljoner kronor per år 2022 till 2024, ska göra en "innovativ insats" för att skapa nya möjligheter till lokal tillväxt och hjälpa till med den hårt drabbade livebranschens rekonstruktion efter covid-19.

Det enligt modellen för Filmfonden, som stöttar filmbranschen.

– Det Fenixfonden är, det är som filmfonden, fast för evenemang och möten, säger Sandra Wall, projektledare och näringslivsutvecklare för den kreativa sektorn i Norrköping.

Under våren 2021 fick Norrköping pengar från Tillväxtverket till projektet ”Återuppbyggnad möten och evenemang i Norrköping”. Förslaget om Fenixfonden kommer ur det projektet.

– Vår förhoppning med det här förslaget är att skapa en kunskapsnod som både Norrköping som värdstad och branschen kan ha nytta av, säger Sandra Wall.

– Fenixfonden handlar om att stimulera evenemang och möten som är innovativa och som stöttar platsutveckling, och som driver social hållbarhet. Fokus ligger på att få fler event och möten som händer här, men som också engagerar vår besöksnäring och våra evenemangsföretag.

– Fenixfonden blir som ett nytt sätt att söka evenemangsstöd, och det är delvis tänkt att vara lite motor efter covid 19-situationen, säger Sandra Wall.

– Säg att någon vill starta en skärgårdsfestival så kan man söka medel, men det är också en möjlighet att öka aktiviteten i stadskärnan, som man jobbar mycket på just nu, att få den levande. Vi hoppas att det här ska bli en hjälp, för det finns inte så mycket medel nu i den evenemangs- och mötesbranschen för att testa nya saker, eftersom det har varit så svåra år.

Social hållbarhet handlar om att involvera medborgare, eller utveckla en plats som förut inte har varit en mötesplats.

Förslaget från projektet ska upp i kommunstyrelsen under måndagen. Det är kopplat till den nya besöksnäringsstrategin och målet att Norrköping ska vara en kultur- och musikstad. Ett pilotprojekt kan dra i gång redan under hösten.

Enligt kommunalrådet Reidar Svedahl (L) ser man från politiskt håll generellt positivt på förslaget. Norrköping har kommit långt med allt kring film och kultur, det skapar arbetstillfällen, och kan man göra saker ihop med näringslivet och aktörer så får det positiva effekter för Norrköping som stad, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!