Varje år utser Brottsförebyggande rådet pristagare för insatser för mänskliga fri- och rättigheter och mot främlingsfientlighet. I år gick priset till Läxhjälpen, en ideell organisation som bedriver ett läxhjälpsprogram på skolor i Norrköping sedan 2017.
Årets pris överlämnades under söndagen på rådhustrappan av kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam (S).
– Det kändes mycket fint att lämna över priset. Alla barn och ungdomar ska växa upp med förutsättningar att klara skolan och skapa sin egen framtid. Stiftelsen Läxhjälpen gör en oerhörd viktig insats för att det ska vara möjligt, säger Maria Sayeler Behnam.
Ur motiveringen: "Genom att hjälpa elever att få behörighet genom godkända betyg öppnar de dörrar och motverkar utanförskap."
– Jätteroligt. Det är ett häftigt pris. Det är hedrande och kul att få det. Vi är en nationell organisation, men att arbetet specifikt i Norrköping uppmärksammas på det sättet känns väldigt roligt, säger Erica Hagström, regionchef Öst vid Stiftelsen Läxhjälpen.
– Vi är en ideell organisation som bedriver ett läxhjälpsprogram i samarbete med olika skolor, för högstadieelever som ligger i riskzonen för att inte uppnå gymnasiebehörighet. Läxhjälpsprogrammet ser ut så att man träffar högskolestudenter som hjälper en regelbundet, i grupp, med studier och att prata om gymnasiet och framtiden.
Läxhjälpen finns på 74 skolor runt om i landet, i Norrköping på Klingsborgsskolan och Borgsmoskolan. Till våren startar man på två nya skolor: Ektorpsskolan och Hagaskolan.