Priset har funnits sedan 1988 och delades nu ut av kommunfullmäktiges ordförande Eva Andersson.
Motiveringen hänvisar till KFUM:s bidrag till att utveckla barn- och ungdomsverksamheten i Norrköping. Särskilt nämndes fritidsverksamheten i Strömvillan och arbetet med projektet Ny i Norrköping.
Det projektet har, med stöd av medel från Allmänna arvsfonden, drivits av KFUM med stöd av Rädda Barnen och Röda Korsets Ungdomsförbund. Från KFUM:s sida har framför allt Ulf Albihn deltagit, tillsammans med ett tiotal volontärer.
FlyktingbarnenNy i Norrköping har pågått i två år och är helt ägnat de ensamkommande flyktingbarnen. Ett 20-tal av dem bor på Marieborg och ett ytterligare antal på Tellus på Trädgårdsgatan.
- Syftet med projektet är att visa dem goda fritidsaktiviteter, som vi har i kommunen, säger Ulf Albihn.
- Vi försöker slussa in dem till olika föreningar, och då inte bara till oss själva.
Flyktingbarnen är i åldrarna 15-18 år. Volontärerna har varit några år äldre, och i stort sett alla studenter vid Campus Norrköping.
KFUM står för det väl inte helt tidsenliga Kristliga föreningen av unge män. I Norrköping har KFUM funnits sedan år 1887 och har i år således kunnat fira 125-årsjubileum.
Öppen kommunEva Andersson pekade i sitt anförande på stolta traditioner som öppen stad, där främmande kulturer välkomnas.
- Och med Fem i Tolv-priset vill vi uppmuntra insatser, som bidrar till ett öppnare Norrköping. Detta är inget som kan tas för givet, utan här måste varje generation verka för de humanistiska värdena.
Av förklarliga skäl utdelades priset det här året inte i Hörsalsparken. I stället samlades man nu mellan Domino och Linden.
Med en lite dråplig timing ljöd inför samlingen Peterson-Bergers Intåg i sommarhagen ur högtalarna. Efter ceremonin tog så denna muntra sommarmusik vid igen.
Mitt i allt det ymniga snöfallet denna decemberdag, i ett riktigt vintrigt Norrköping!