Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fem i tolv-priset till Idrott utan gränser: "Hedrande"

Årets Fem i tolv-pris går till Idrott utan gränser som grundades i Norrköping av Admir Lukacevic.

Anna Sotkasiira Wik (M), kommunfullmäktiges ordförande, lämnade över priset, diplom och en stor check på 5 000 kronor, till Admir Lukacevic från Norrköping som grundat Idrott utan gränser.

Anna Sotkasiira Wik (M), kommunfullmäktiges ordförande, lämnade över priset, diplom och en stor check på 5 000 kronor, till Admir Lukacevic från Norrköping som grundat Idrott utan gränser.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-12-05 15:30

På tisdagen presenterades vinnaren av årets Fem i tolv-pris, ett pris som delas ut för insatser för mänskliga fri- och rättigheter och mot främlingsfientlighet.

I år går priset till Idrott utan gränser. Priset överlämnades till Admir Lukacevic i Portalens lokaler i Navestad av kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik (M).

– Det känns mycket bra att dela ut priset till Idrott utan gränser, de är väl förtjänta det. De fyller en mycket viktig funktion för elever och ungdomar som inte har möjlighet att delta i idrottsverksamhet utanför skolan på grund av föräldrarnas ekonomiska förutsättningar, och är en viktig länk mellan föreningslivet och dessa unga, säger Anna Sotkasiira Wik.

Motiveringen lyder: "Idrott Utan Gränsers metod bygger på att se, berömma och bekräfta varje barn, så att de vågar delta aktivt, vågar misslyckas, vågar skapa sociala relationer och vågar säga nej. Idrott Utan Gränsers ledare är trovärdiga förebilder för barnen och bygger starka relationer till barnen. De har ofta en liknande bakgrund som barnen och har lyckats inom sin idrott. Genom rörelse, engagemang och delaktighet i föreningslivet kan IUG bidra till känslan av tillhörighet, vilket är viktigt utifrån rådande samhällsutveckling bland unga."

– Stort tack! Det har varit en lång resa, vi började 2009-2010. Jag vet att många här i rummet också har kämpat på liknande sätt. Det är jätteviktigt med hållbarhet och långsiktighet. Det är det som har tagit Idrott utan gränser hit där den är i dag, sa Admir Lukacevic när han tog emot priset.

– Även när kommunen har haft svårt med ekonomin eller lärare har vi inte valt att bara lägga oss, utan har fortsatt att finnas där och fortsatt hjälpa till. Med hela den storyn känns det jättehedrande att få det här priset och framför allt att få det på den här platsen.

Idrott utan gränser som startade i Norrköping, i Hageby och Navestad, finns nu i fler städer, som Linköping, Malmö, Södertälje och Eskilstuna, och når totalt strax över 18 000 barn och unga. Verksamheten har fått internationell uppmärksamhet.

Du har fått många priser under åren. Vad betyder det här priset för dig?

– Det betyder mycket, framför allt med tanke på storyn bakom Fem i tolv-priset, som handlar om anledningen till att jag grundade Idrott utan gränser. Men också att det kommer från Norrköping, den stad som jag krigar dag in och dag ut för.

Det är Norrköpings brottsförebyggande råd som utser pristagare. Priset har delats ut sedan 1999.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!