Fem elever på Musikgymnasiet får chansen på Nordiska musikdagarna
I Konstmuseets aula Harlekinen var det fullspikat igår. Redan under dagtid faktiskt. Två musiker talade inför Musikgymnasiets elever. På kvällen blev det konsert med de två musikerna, Jonny Axelsson och Ivo Nilsson.
August Person, Sofie Österström och Sara Nilsson från Musikgymnasiet De Geer gillade mötet med musikerna på Konstmuseet igår.
Foto:
Så ser nämligen erbjudandet ut: fem elever av ett 80-tal, får chansen att skriva något som kan uppföras av Axelsson & Nilsson i sommar i Norrköping.
Då blir det nämligen Nordiska musikdagarna här i stan, en fyra dagars musikfest sista helgen i augusti. Där är Stenhammarprojektet ett inslag. Det är i detta som nya unga förmågor ges möjlighet att sticka fram hakan.
Igår spelade Axelsson på sin trombon och Nilsson på sitt slagverk och berättade för alla elever om hur de inspirerades, vilka de lyssnade till, hur ett samarbete med en kompositör blir till en interaktiv kommunikation och hur olika människor med olika erfarenheter tillför verket sin kunskap. Och hur till exempel en sonat och den västerländska musiken är uppbyggd.
- Det är särskilt roligt att få spela här på Konstmuseet, för precis som bildkonsten ingår musiken i en lång historia där vi många gånger talar om samma saker, säger Jonny Axelsson.
De har också spelat här flera gånger tidigare, också på Crescendo.
Det handlar om nutida konstmusik, så den låter idag, alltså med sina rötter i historien.
- Det är jättekul, säger en elev, man får verkligen lära sig och särskilt när det låter på det här sättet, då är det roligt att få vara med.
Musikerna berättar om sina erfarenheter och så lyssnar alla tillsammans till en slinga av Weber, den tar 20 sekunder.
- Vilken sorts musik är det här, frågar Axelsson, liknar musiken något ni känner igen?
- En morgon i skärgården, säger en.
- Som musik till en psykothriller, säger en annan.
- Låter det som morgonmusik, frågar musikern.
- Som en mystisk morgon, svarar en elev.
Fem elever får skriva ett stycke var.
- Det blir nog inga problem, det svåra kan bli att välja ut bara fem, säger David Svärd, själv medlem i Föreningen Svenska Tonsättare och lärare på Musikgymnasiet.
- Vi är verkligen nyfikna på vad det här ungdomarna har och vad vi kan göra av det, säger Axelsson och Nilsson.
Under våren ska de utvalda eleverna skriva, så blir det genomgång före sommaren med musikerna. Ett stycke för trombon och slagverk alltså.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!