Fem år utan avtal trots policybeslut

Tidningen Hotellrevyn avslöjade nyligen att café Strykjärnet i Arbetets museum inte har tecknat kollektivavtal för sina anställda.

Cecilia Rosén som har jobbat på Café Strykjärnet i fyra år säger att hon trivs och att hon aldrig skulle ha stannat så länge annars.

Cecilia Rosén som har jobbat på Café Strykjärnet i fyra år säger att hon trivs och att hon aldrig skulle ha stannat så länge annars.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-03-09 08:00

Arbetets museum har ett policybeslut på att inte samarbeta med organisationer utan kollektivavtal, men på det egna entréplanet har café Strykjärnet huserat i fem år utan kollektivavtal. Judy Lundgren som driver caféverksamheten menar att det egentligen bara handlar om formaliteter eftersom hon följer kollektivavtalet till punkt och pricka.

– Det finns ingen lag som säger att man måste ha kollektivavtal. Det står på alla mina anställningsavtal att jag följer kollektivavtalet, men att jag själv inte har det, så jag vet inte vad problemet är för det är inget jag har döljt. Att museet nu efter fem år kräver det förstår jag inte riktigt.

Judy Lundgren förklarar att hon inte har tecknat något avtal för att företaget är så pass litet och att kostnaden då blir väldigt stor. Tidigare har hon drivit Hemköp i Söderköping och i Valdemarsvik.

– Där hade vi kollektivavtal, men det var en helt annan verksamhet med 50 anställda. Det är stor skillnad. Nu har jag bara två anställda och det skulle kosta mig upp till tiotusen kronor per år utan att det ger mig så mycket. Jag tycker att det här är en häxjakt. Man kunde jaga de som inte sköter sig istället. Visst förstår jag att det är bra med kollektivavtal, för det finns en del fula fiskar i branschen som inte är så trevliga mot sina anställda, men vi följer kollektivavtalet till punkt och pricka. Jag betalar oftast till och med mer i lön till mina tjejer än vad det står i avtalet.

Nu har Judy Lundgren beslutat sig för att teckna kollektivavtal eftersom Arbetets museum kräver det.

– Att det var ett krav kunde inte jag veta. Det är ingen som har påtalat det för mig och det står ingenting om det i något kontrakt. Men jag har en väldigt bra relation med Arbetets museum och jag tror det har glömts bort eftersom jag började driva caféet som ett enmansföretag.

Cecilia Rosén som har arbetat i caféet i fyra år tycker inte att det spelar någon roll att det inte finns något kollektivavtal.

– Kollektivavtalet har ju ändå följts. Jag är med i facket och vi har fått våra löner efter kollektivavtalet. Lönen har alltid kommit i rätt tid och vi har fått rätt löneförhöjningar.

Museidirektör Niklas Cserhalmi på Arbetets museum fick reda på att caféet saknade kollektivavtal genom Hotellrevyn. Enligt honom räcker det dock inte med att de följer avtalet.

– Min bedömning är att de är en bra arbtesgivare - tveklöst, men på Arbetets museum har vi ett policybeslut på att vi inte samarbetar med organisationer som inte har kollektivavtal och det gör vi inte heller med sponsorer som vill jobba med oss.

– Vi är ju en stiftelse som är grundad av LO, TCO, ABF, KF och TBV så för vår del är det ju viktigt att vi har en lojalitet mot arbetstagarna. Den bedömning som fackföreningsrörelsen gör - och som vi delar - är att kollektivavtal är ett enkelt sätt för en arbetstagare att förstå att den arbetsgivare man finns hos uppfyller de plikter som samhället i stort förväntar sig. Då är kollektivavtalet en relativt enkel kvalitetsstämpel som arbetstagaren kan känna sig trygg med. Då vet man exempelvis att man får sina pensionsinbetalningar utan att behöva hålla på att kontrollera det. Blir det alltför få arbetsgivare som tecknar kollektivavtal så vattnas ju idén om kollektivavtal ur. En arbetsgivare med kollektivavtal blir ju också attraktivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om