Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fem år efter razzia: Långa straff för bilskojare

Tre personer med koppling till en bilfirma i Norrköping har dömts till mellan 16 månaders och tre års fängelse för grovt bedrägeri.

Norrköpings tingsrätt, häktning, dom

Norrköpings tingsrätt, häktning, dom

Foto: Axel Johansson

Norrköping2022-05-31 06:45

I oktober 2016 gjordes en razzia av Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket mot en bilfirma i Norrköping. Misstankarna rörde grov ekonomisk brottslighet. Nu har tre personer med koppling till firman dömts till fängelsestraff för grovt bedrägeri i Norrköpings tingsrätt och miljonskadestånd. Det handlar om en i dag 61-åring från Finspång, en 58-åring från Uppsala och en 33-åring från Norrköping. 

61-åringen är den person som stod som ägare av bilfirman. Han döms till 2,5 års fängelse. 33-åringen fungerade som "försäljningschef". Han döms till tre års fängelse och bedöms vara huvudman i härvan. 58-åringen hade "ingen formell position på företaget". Han är släkt med 33-åringen. 58-åringen döms till 16 månaders fängelse eftersom hans inblandning var lite mer begränsad. Sammanlagt handlar det om sju fall av grovt bedrägeri som 61-åringen och 33-åringen döms för. 58-åringen döms för tre fall av grovt bedrägeri.

Enligt domen har de tre personerna i varierande grad tagit emot eller känt till hanteringen av lyxbilar som kommit in till firman och som sen sålts vidare utan att säljarna fått betalt. Bedrägerierna ska ha pågått under lite drygt ett år mellan slutet av 2015 till början av 2017. Företaget startade 2010 och hade åtminstone fram till 2015 inga större problem. Men runt den tiden började bilfirman få problem med likviditeten. Man hade lånat ut två miljoner kronor till en affärsman som påstod att han behövde pengarna för att få loss sina tio miljarder i värdepapper. 

I tingsrättsförhandlingarna har ingen av de åtalade erkänt något. Ingen säger sig känna till några detaljer om vad som hänt med pengarna som säljarna skulle ha fått. Samtidigt anser tingsrätten att det har blivit klarlagt att de inblandade kände till vilken status företaget var i och att man struntade i om man kunde göra rätt för sig i sina affärer eller inte. Man tog in bilar som man visste att det inte skulle kunna gå att betala för. "Bolaget hade från i vart fall halvårsskiftet 2016 inte endast börjat att ta in vatten, utan hade bottenkänning i bildlig mening", skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten slår fast att bedrägerierna har "skett systematiskt, avsett stora belopp och inneburit stor ekonomisk skada för målsägandena". Tingsrätten har samtidigt tagit hänsyn till hänsyn att det gått mellan fem och sex år sedan brotten begicks

Att det överhuvudtaget tagit så lång tid att komma till domslut beror på att 58-åringen lång tid påstått att han inte ens kunnat närvara vid en huvudförhandling, vilket stötts av läkarintyg. Det har gjort att huvudförhandlingen fått skjutas upp flera gånger. Intygen har dock redan i januari 2021 underkänts av Socialstyrelsens rättsliga råd, som inte funnit några hinder för en medverkan. Rätten "konstaterar med stor förvåning att XX förekommer under tio avsnitt (i belastningsregistret) sedan han blev sjuk". Sammanlagt förekommer han i tretton fall.

Övriga två finns också sedan tidigare i belastningsregistret. 61-åringen förekommer i ett avsnitt. Han dömdes för grovt bokföringsbrott till fängelse sex månader i maj 2021. 33-åringen förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret, mestadels för trafikförseelser. Han är dock dömd av tingsrätten för bokföringsbrott, skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll i mars 2021.

Bedrägeribrott

År 2020 handlades 229 000 bedrägeribrott, vilket innebar en minskning med 23 100 brott (−9 procent) jämfört med 2019.

För 43 procent (98 000 brott) av de handlagda brotten hade en utredning bedrivits, medan 57 procent (131 000 brott) direktavskrevs.

Ett bedrägeri bedöms vara grovt om gärningen "varit av särskilt farlig art, betydande värde eller inneburit synnerligen kännbar skada". 

Den som döms för grovt bedrägeri döms till fängelse, lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Brottsbalken, BRÅ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!