"Fel metod, folkpartiet"
- Jag respekterar att folkpartiet i Norrköping kräver en folkomröstning om akutsjukvården på Vrinnevisjukhuset. Men samtidigt måste jag konstatera att folkomröstning inte är rätt metod för att nå resultat. Det säger Gunnar Asserhed, gruppledare i landstinget för just folkpartiet, och han håller alltså inte med i deras kamp för en omröstning.
- Där har hon fel, för Palle Håkansson har ju uttalat sig positivt för en arbetsgrupp och även jag är naturligtvis för en sådan. Samtal, inte konfrontation kan lösa motsättningarna.
- Arbetsgruppen borde dessutom bildas omgående. Framtida förändringar av den nu genomförda organisationen vid Vrinnevi kan bara baseras på fakta och erfarenhet.
- Landstingets medicinska chefer har ju faktiskt lovat att vården ska fungera och vi måste i det här läget lita på landstingets chefer, för vem ska man annars lita på ?
- Jag tycker att folkpartiet i Norrköping låser sig vid kravet på folkomröstning, istället för att se framåt och avvakta hur det kommer att fungera i praktiken.
- Innan man eventuellt örändrar igen, måste det finnas faktaunderlag och en utvärdering och det får vi ju först efter att den nya modellen använts ett tag ute i själva vården.
<B>+ Du har nämnt att ni i folkpartiet vill konkurrentutsätta vården i Östergötland?</B>
- Ja, men det handlar inte om akutvården, utan den planerade vården, som exempelvis höftoperationer. Här vill vi att lanstinget får konkurrens av till exempel privata vårdbolag, för att få en mer kreativ och effektiv vårdapparat. Idag är det enbart landstinget som genomför den planerade vården och den modellen är ofta vara stel och myndighetsliknande.
- Dessutom, säger Gunnar Asserhed, tror jag att detta skulle kunna ge ett överskott ekonomiskt, som vi i så fall kunde använda till att förstärka primärvården på våra vårdcentraler. Specialistläkarna i all ära, men jag tycker att allmänläkarna ute på våra vårdcentraler har stor erfarenhet av HELA människan och primärvården får alltid stå tillbaka.
<B>+ Håller du med Paul Håkansson (s) i alla förändringar som beslutats och genomförts?</B>
- Ja bortsett från att planerad vård bör konkurrensutsättas och att primärvården ska ges bättre resurser. Huvudproblemet är att landstinget blivit bakbundet av staten via lagstiftningar om att man måste visa nollresultat. Så östgötarna skulle egentligen protestera mot staten och regeringen och inte landstinget, angående sjukvårdsförändringarna.
- Sen konstaterar jag att Palle Håkansson nu håller med mig i min tidigare kritik att informationen och dialogen från landstingsledningen varit dålig inför besluten.
- Här skulle landstinget har varit tydligare på de beslut som var på gång och de konsekvenser det skulle medföra. Så där tror jag man tagit lärdom inför framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!