"Fel använda fångar för att fånga välare"
- Fångarna är slagträn i den politiska debatten för att fånga väljare. Det är så populistiskt. Det säger Jan-Olov Öster, kriminalvårdare vid Norrköpings Kriminalvårdsanstalt, om folkpartiet liberalernas nya rättspolitiska program där hårdare tag mot fångarna krävs.
Jan-Olov Öster ser folkpartiet liberalernas förslag som ett sätt att fiska röster. Vi använder en human kriminalvård i Sverige som är till för att återanpassa den intagne till ett liv efter straffet. Många läser in gymnasiet eller andra utbildningar, förklarar han. FOTO: JAN FORSBY
Foto:
- Det måste vara tydligare krav och strukturer. Om en intagen hotar eller hittas med droger eller påverkad ska detta ge en tydligare bestraffning, förklarar Karin Granbom, (fp) riksdagsledamot från Linköping och en av de tre inom folkpartiet som tagit fram det nya programmet.
Idag används redan ett straffsystem på anstalterna men inom folkpartiet liberalerna anser man att den intagne inte tillräckligt tydligt märker av bestraffningen.
- Att lägga på tid på straffet blir inte så tydligt om man sitter inne på flera år, förklarar Karin Granbom och fortsätter.
- Det måste vara mer direkt som att till exempel tv-apparaten åker ut eller att en permission försvinner. Men det måste också finnas ett belöningssystem för de som tjallar.
Farlig debatt
Jan-Olov Öster på Kriminalvårdsanstalten i Norrköping är kritisk till folkpartiets nya rättspolitiska program.
- Den här debatten är bara till för att locka väljare och är oerhört farlig för Kriminalvården. Fångarna blir som slagträn bara för att folkpartiet ska locka väljare.
Under sina 31 år som kriminalvårdare har han sett att klimatet blivit hårdare men att det inte förbättrat vården av de kriminella.
- Dödsstraffet i USA har ju inte minskat brottsligheten utan resulterat i att de kriminella gör allt för att komma undan. Men trots detta visade en undersökning på att var tredje andraårsstudent på svenska gymnasier vill införa dödsstraff i Sverige.
Overkligt
Folkpartiets förslag om hårdare tag mot de intagna ser han som en del i en samhällelig trend där synen på fängelsestraffet är långt från verkligheten.
- Människor tycks tro att det är en form av lyx att sitta intagen på en anstalt. Men straffen i Sverige är både långa och hårda. Många vill inte att de ska ha tv-apparater men de sitter faktiskt inlåsta från åtta på kvällen
till sju på morgonen, förklarar han.
Att göra klimatet inom anstalterna hårdare tror Jan-Olov Öster att det skulle öka misstron hos de intagna och minska deras vilja att ta sig ur sin situation.
- Målet är ju att vårda. Hårdare tag löser inte allt, det har vi sett tydligt tidigare. Folkpartiets förslag är illavarslande, säger han.