Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fastnade i hissen på väg till möte i tekniska nämnden

Ledamoten i tekniska nämnden, Tobias Holmberg (V), satt fast i hissen när tekniska nämnden skulle hålla sammanträde i Rosen. "Det är pinsamt och kränkande", säger nämndens ordförande Karin Jonsson (C).

Tobias Holmberg (V) blev fast i hissen när han skulle delta i ett sammanträde i tekniska nämnden i förvaltningshudet Rosen. "Det är lite ironiskt att det sker när tekniska nämnden ska sammaträda. Vi jobbar en del med tillgänglighet", säger han.

Tobias Holmberg (V) blev fast i hissen när han skulle delta i ett sammanträde i tekniska nämnden i förvaltningshudet Rosen. "Det är lite ironiskt att det sker när tekniska nämnden ska sammaträda. Vi jobbar en del med tillgänglighet", säger han.

Foto: Privat/Fredrik Rosander/Calle Slättengren

Norrköping2022-02-19 12:00

När tekniska nämnden i Norrköpings kommun skulle sammanträda i Sessionssalen under torsdagsmorgonen i förvaltningshuset Rosen blev sammanträdet försenat med mer 45 minuter. Skälet? En av ledamöterna hade fastnat i hissen.

– Det är ju ganska ironiskt att det är en hiss som sätter stopp för tekniska nämndens sammanträde. Men det är också ett större problem än bara en hiss. I grunden är det här faktiskt ett demokratiproblem som gör det svårare för vissa Norrköpingsbor att delta och påverka, säger vänsterpartisten Tobias Holmberg som var den ledamot som satt fast i hissen. Han är användare av elrullstol.

Tobias Holmberg utvecklar hur han menar att det inträffade påverkar den kommunala demokratin och demokratin som helhet:

– Tillgängligheten för alla är viktig för demokratins skull. Vi är en grupp som är extremt underrepresenterad inom politiken. Såna här problem skapar hinder. Det finns många platser som är svåra att ta sig till när du är rullstolsburen, säger Tobias Holmberg

Enligt Tobias Holmberg är det tredje gången som han fastnat i samma hiss i samband med nämndens sammanträden.

– Jag är van att åka hiss och blir inte orolig. Jag vet att det kommer hjälp. Men jag har roligare saker för mig än att sitta i en hiss och det är förstås inte roligt att nämnden får vänta för att jag inte kan ta mig till mötet, säger han.

Kommunalrådet och ordföranden i tekniska nämnden, Karin Jonsson (C), är upprörd över och har fört frågan vidare till ansvariga för fastigheten.

– Det måste lösas. Men jag är ingen hisstekniker. Samtidigt är det pinsamt att det ska hända och dessutom kränkande för Tobias Holmberg att han inte ska kunna vara med på mötet för att hissen inte fungerar, säger hon.

Ser du att det också finns ett demokratiproblem med det här?

– Självklart ska alla som vill ta sig till möten i Rosen kunna göra det på ett bra, tryggt och enkelt sätt. Så, ja, det är ett problem när det inte fungerar. Jag blir upprörd, säger Karin Jonsson.

Det är samhällsbyggnadskontoret som ansvarar för Rosens drift. Anna Amrén är avdelningschef på utveckling och verksamhetsstöd.

– Hissen installerades vid ombyggnationen för ett antal år sedan och vi kommer att se hur funktionaliteten kan bli bättre. Hur och när en ny lösning finns på plats kan jag tyvärr inte svara på idag, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!