Fästingar trivs i vintervärmen
Fästingarna mår bra i den milda vintern. Kanske kan vi förvänta oss en invasion. Redan nu bits de jävlarna.
Fästingarna sitter bara och väntar på oss. Även mitt i vintern när det är så varmt som nu och dessutom barmark.
Foto:
Blekinge är fästingtätt, liksom Östergötland. Borrelia är tämligen vanligt förekommande. Slutsatsen av studien var att milda vintrar och varma, fuktiga somrar ledde till fler borreliafall.
- Skälet till det behöver inte vara att det förekommer fler fästingar då, säger Louise Bennet. Det finns andra faktorer att ta hänsyn till, som att vi kanske rör oss mer i naturen varma somrar.
Borrelia varje vinter
Och att under varma, snöfria vintrar kan fästingarna sitta där och vänta på oss värddjur. De gör de inte om det är minusgrader och några decimeter snö på marken.
- Det inträffade varje år under tiden jag arbetade i Blekinge att vi fick in borreliafall under januari och februari. Det kan i vissa fall varit så att personerna blivit bitna i september /oktober. Det är väldigt individuellt hur lång tid det tar att utveckla borrelia, säger Louise Bennet.
Studien i Blekinge bekräftas också, berättar hon, av en liknade studie i Skottland. Även där blev slutsatsen att varma vintrar ökade antalet borreliafall.
Invasion
I Skåne förväntar sig trädgårdskonsulten Haldo Edlund en fästinginvasion.
- Den är redan på gång. I förra veckan fick jag flera rapporter från folk som fått fästingbett här i Skåne, säger Edlund till Svenska Dagbladets nätupplaga.
Den milda vintern gör att inte bara fästingar trivs. Granbarkborrar och andra skadedjur är också mycket aktiva i värmen, berättar Edlund som arbetar på Hushållningssällskapet i Skåne.
Håller inte med
Bert Gustafsson, intendent på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm håller inte med om att det kan bli en fästinginvasion.
- Det finns inget bra samband där. Snarare tvärtom. När vintern är varm och fuktig som nu, trivs fästingarnas naturliga fiender som är olika svampar. Så mycket talar för att den här sortens vinter tvärtom kan betyda fler fästingars död.
- Det finns läkare som spekulerar i att den varma vintern ska ge mer fästingar. Men jag tror inte de har godtagbara argument för att det är så, säger Bert Gustavsson.
Fästingar övervintrar i olika stadier. De suger blod vid tre tillfällen under sin livscykel som vanligtvis är tvåårig. De behöver blod när de ömsar hud - först som mycket små larver, sedan som nymfer och till sist när de ömsar hud i fullbildat stadium. Då behöver särskilt honan mycket blod.
- Är temperaturen bara tillräckligt hög så är de aktiva. Det är alltså fullt möjligt att råka ut för en fästing nu, säger Bert Gustafsson.
Men någon invasion tror han inte på.
Mygg?
Vi får uppgifter om att det har kläckts myggor i värmen. Är det möjligt?
- Teoretiskt är det väl möjligt. Vi kan t ex ha mygglarver i vattentunnor vid stuprör. Där kan det närma sig myggornas optimala förhållanden, vilket är något varmare än vi har nu, säger Bert Gustafsson.
- Men vi behöver inte oroa oss för någon myggplåga mitt i vintern.