Minst av allt var Gunnar Bredin någon dununge, när han vid årsskiftet 1973/1974 tog plats i fritidsnämnden. I Högerns Ungdomsförbund hade han varit aktiv sedan 1958, han hade sedan 1964 anställning som byggnadsingenjör och var därtill stadgad familjefader med villa i Krokek.
Sin allra första valrörelse hade han genomkämpat redan VM-året 1958.
- Då hade vi och SSU anslagstavlor på var sin sida av Oscar Fredriks Bro. Där fick vi affischera och måla slagord, och där ändrade vi dag för dag på budskapen.
Först då "mogen"
Men först vid 32 års ålder ansågs han alltså mogen för en kommunal nämnd, och då var det bara som suppleant! "Ungdomen" fick vackert vänta på sin tur, så var den tidens ålderstänkande.
- Och på det första sammanträdet satte jag mig på fel sida av bordet och fick en sträng blick från fritidschefen Gellerstedt...
Men för att nu ta det mer från början, så var det år 1951 som familjen Bredin flyttade till Norrköping från Borås; från den ena textilstaden till den andra. Pappa Einar hade fått ett bra jobb på anrika "Tuppen", där han varefter skulle avancera till teknisk chef.
Familjen bodde på Drottninggatan, mittemot Skandiabiografen, och tio år gammal fick Gunnar nu fortsätta sin skolgång på Kristinaskolan. Efter att ha tagit studenten på nuvarande Ebersteinska kunde han titulera sig byggnadsingenjör, inom området väg och vatten.
Roligaste åren
- Det var ju också byggnadsfrågor, som framför allt intresserade mig, och efter valet 1976 kom jag över till Affärsverkens styrelse. Där fick jag hålla på med fjärrvärme, spårvagnar och annat intressant..
1986 fick han säte i kommunstyrelsen, där han blev kvar i 16 år. Roligast var självfallet åren 1991-1994, då de borgerliga fick styra kommunen för hittills enda gången sedan allmänna rösträttens införande för 90 år sedan.
Gunnar Bredin var då kommunalråd för stadsbyggnads- och miljöfrågor. Allra helst minns han nog Stora lyftet, den stora upprustningen av några gator i innerstaden och framför allt då Drottninggatan.
Allt detta ägde rum under tidvis hård kritik från oppositionen. Men med facit i hand framstår projektet som högst lyckat, och en sådan politisk triumf gör förstås minnet extra angenämt.
Sedan fanns det också annat, som inte var lika roligt.
- Vi gjorde ett jättejobb med arkitekttävlingen för inre hamnen, efter det att hamnstyrelsen beslutat om att lämna den och i stället satsa på Pampus. Men sedan kom den nye hamndirektören, det var Bengt-Erik Bengtsson, och förklarade att det beslutet skulle han riva upp. Hamnen skulle bli kvar därinne.
- Så när Hans Gäfvert och jag stod uppe på Sylten och delade ut priserna i arkitekttävlingen visste vi redan, att det där inte skulle bli av. Det kändes lite konstigt.
- Men nu är vi ju igång med inre hamnen igen, vi hade frågan uppe på stadsplaneringsnämnden nu senast.
Bra samarbete
Gunnar Bredin är idag också ledamot av tekniska nämnden och kommunfullmäktige, är vice ordförande i kommunens bolag Eventfastigheter m m.
Av socialdemokratiska makthavare genom åren var 70-talets Manne Jarméus så lätt att ha att göra med, med en sådan förmåga att alltid ta folk på rätt sätt. Men Bredin tycker sig också ha kommit utmärkt överens med Kjell Norberg och Karl-Erik Wernersson.
- När vi vunnit valet 1991 och det blev klart att jag skulle bli kommunalråd, mötte jag Wernersson på gatan. Han sken som en sol och sade "Gratulerar Gunnar, hoppas det inte blir långvarigt"...
Egentligen skulle han ha trappat ner redan för tio år sedan, när han 60 år fyllda gick i pension från NCC. I pension skulle då också hustrun Ruth gå, och så skulle det efter valet 2002 trappas ner även kommunalpolitiskt.
Blev inte så
Men hustrun insjuknade, hon gick bort i januari 2002. Det var en fruktansvärd tid, där Gunnar höll sig uppe inte minst genom att kasta sig än mer in i lokalpolitiken. Också på det personliga planet fick han starkt stöd från lokala partivänner, var högeligen aktiv i valrörelsen - och tog efter den på sig ett aktningsvärt antal kommunala uppdrag.
Två barn har han - en 40-årig son och en 31-årig dotter, båda aktiva i moderaterna. Sedan några år är han sambo med Birgitta Hasselrot.
Utöver de tekniska ting, som han ägnat arbetsliv och politik åt, har Gunnar Bredin också breda humanistiska intressen. Abonnemang på teatern har han haft alltsedan realskolan, och Konserthuset stödde han från allra första början.
Konstmuseet tillhör också hjärtebarnen, och han har en ännu ej avslutad C-uppsats i konstvetenskap vid Linköpings Universitet. Man kan ju studera på akademisk nivå som pensionär också.
Stolt över sin stad
Bland Gunnar Bredins allra främsta intressen återfinns, passande nog, staden Norrköping och dess historia.
- Och jag är väldigt stolt över Norrköping! säger jubilaren, som för övrigt också innehar rekordet ifråga om att guida folk runt i Rådhuset.
70-årsdagen firas med öppet hus på torsdagens eftermiddag hemma i Villa Torsviken, Oscarshäll.