Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fas 3-bidraget förändras inte

Jobbfabrikens miljonvinster fick regeringen att påskynda Arbetsförmedlingens arbete med att ta fram förslag till nya bidragsregler för fas 3-anordnare. I slutet av juni kom Arbetsförmedlingens svar - det blev inget förslag.

NORRKÖPING2012-07-14 05:00

I april förra året aviserade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att regeringen skulle se över fas 3-anordnarbidragets konstruktion. Översynen skulle vara klar förra hösten.

Det blev aldrig någon översyn. Istället bollades uppdraget vidare till Arbetsförmedlingen som fick i uppgift att ta fram förslag till nya bidragsregler för fas 3-anordnare.

Men Arbetsförmedlingens förslag dröjde.

När det för någon månad sedan blev känt att Jobbfabriken - Sveriges största fas 3-anordnare - drog in runt 35 miljoner kronor om året i anordnarbidrag, och att dess två aktieägare kunde plocka ut fyra miljoner kronor i utdelning, satte Bettina Kashefi, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, press på Arbetsförmedlingen och krävde att de skulle lägga fram sitt förslag för nya bidragsregler senast den 30 juni.

Inga nya förslag

Arbetsförmedlingen höll dead line, och för två veckor sedan lämnade de in sitt svar till regeringen - det blir inga nya förslag. Bidragen kommer att fortsätta betalas ut som vanligt, utan krav på redovisningsplikt eller motprestation från anordnarna.

I sitt svar skriver Arbetsförmedlingen att de sett över ersättningsmodellen, och vägt olika alternativ mot varandra.

Ett alternativ var att skapa en prestationsbaserad ersättning och utgå från anordnarens reella kostnader för deltagarna. Om deltagarna fick arbete skulle detta belönas.

Men istället för att omforma ersättningsmodellen vill nu Arbetsförmedlingen genom olika åtgärder uppmuntra anordnare som kan erbjuda fas 3-deltagarna riktiga arbetsmiljöer, och begränsa antalet anordnare som bara bedriver fas 3-verksamhet - som Jobbfabriken och Framtidsportalen.

Förra sommaren ändrades reglerna för fas 3. Arbetsförmedlingen gjorde en ny tolkning av begreppet sysselsättningen och det blev tillåtet med "arbetsnära" aktiviteter, och arbetsliknande uppgifter. Enligt siffror från 2011 är medelinkomsten för en person i sysselsättningsfasen 9 200 kronor i månaden. Det är 400 kronor mindre än 2010. Många i fas 3 har inte aktivitetsersättning utan lever på försörjningsstöd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om