Färs av sälkött på Arkivens dag
Vad sägs om rotstuvning med sälkött eller sillsoppa? på Arkivens dag på Stadsarkivet serverades besökarna bland annat recept från "dyrtiderna" kring första världskrigets dagar.
Björn Wahrby, Benny Rydström och Monica Eriksson på Stadsarkivet serverade godbitar ur samlingarna på Arkivens dag, där temat i år var ovanligt matnyttigt - mat och dryck.
Foto:
- Det är fler än vanligt. Så här stimmigt brukar det inte vara, säger arkivassistenten Björn Wahrby.
Arkivarie Monica Eriksson som började arbeta på Stadsarkivet i april stod bakom utställningen.
- Det fanns så mycket material att vi fick prioritera och välja bort mycket, berättar hon.
Fattiga och rika
Fyra bord hade dukats upp med dokument och bilder. Där berättades om konst- och industriutställningens restaurang på Sylten som byggdes för hundra år sedan, stora matföretag som Svea choklad och Flavoring, men framför allt om maten som serverades åt fattiga och rika.
Standard hôtels dignande meny på franska från 1899 ställs i kontrast till den betydligt enklare mat som serverades i fattigvårdens enkla bespisning på Stadshuset ett par decennier senare. Dokument vittnar om hur ransonerad fattigmaten var och en bild från bespisningen visar hur de äldre kvinnorna sitter tysta kring bordet i väntan på att få stilla sin hunger.
Brödupproret
Brödupproret från krigsåret 1917 blir belyst och i dessa kristider gav Kvinnorådet och Livsmedelsnämnden ut recept på cikoriakaffe, sälfärs och sillsoppa.
Populärt bland besökarna var bordet med kommunala skolmatsedlar från olika årtionden. På 40-talet fanns serverade skolköken rätter som rotmos, korngrynspudding med lingon och bruna bönor.
Mellan dåtid och nutid
- Då fick barnen inte Mexicanasoppa som i dag. Matsedlarna visar hur matvanorna har förändrats, konstaterar Monica Eriksson.
Arkivens dag arrangerades i år för åttonde året. Syftet med dagen är att väcka intresse för arkivens verksamhet och ge insikt om arkivens betydelse som länk mellan dåtid och nutid.