Holmen presenterade i höstas planer på vindkraftparker i tre områden i Norrköpings och Finspångs kommuner: Klintaberget, Skybygget och Högsjön, totalt 77 vindkraftverk. Det har också varit sagt att en tillståndsansökan skulle lämnas in till miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen under det första kvartalet 2021.
Enligt Nils Ringborg, talesperson för Holmens vindkraftprojekt i Östergötland, kommer en ansökan nu att dröja och när den lämnas in så kommer den att innehålla färre vindkraftverk än 77.
– Vi kommer att lämna tillståndsansökan tidigast till sommaren, säger Nils Ringborg.
– Vi tror att det skulle göra våra förslag bättre genom att utöka inventeringarna i de här områdena både vad gäller fågelliv, utifrån vad som har framkommit från tidigare inventering, samt foga in synpunkter från försvaret och i samråd med länsstyrelsen och kommunerna. Det finns därför anledning att jobba vidare innan vi lämnar in ansökan.
– Med anledning av de synpunkter som har kommit och det vi ser när vi gör en samlad bild kommer nu antalet turbiner att minska jämfört med det vi hade i samrådsunderlaget i de här tre områdena.
Den fortsatta utredningen kommer att visa vilka och hur många turbiner, vindkraftverk, som kommer att tas med i tillståndsansökan. Hur stor minskningen blir kan Ringborg inte säga.
– Vi går inte in på det, för vi vet inte själva i dag. Den slutliga placeringen av turbinerna tar vi ställning till när vi har det kunskapsunderlag vi behöver.
Ni har stött på stort motstånd ute i skogarna, med föreningen Rättvisa Vindar. Har det påverkat någonting?
– Vi tar in det som kommit vid samråden och vi har försökt lyssna in vad både länsstyrelsen och kommunerna har sagt när vi har träffat tjänstemännen, och det är klart att vi har tagit intryck av olika synpunkter som kommit in från berörda sakägare och allmänhet.
Samtidigt är det myndigheten som ska pröva om man ska få tillstånd, säger Ringborg. Baserat på ekonomiska bedömningar, noggranna inventeringar och miljökonsekvensbeskrivningar kommer Holmen att lämna in en tillståndsansökan till länsstyrelsen. Då startar en väl reglerad process.
Mot bakgrund av problemen med elförsörjningen i Sverige finns ett stort behov av att etablera mer vindkraft i södra Sverige, menar Ringborg.