Under förra veckan uppmärksammades våld i nära relationer genom en informationskampanj i trapphus och på sociala medier av kommunens verksamhet för våldsutsatta i nära relationer Frideborg och polisen.
I Sverige syns ännu ingen ökning statistiskt sett av att våld i nära relationer ökar under coronapandemin. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har antalet anmälningar av misshandel av kvinnor där gärningsperson och offer har eller har haft en parrelation ökat, men ökningen började redan i februari – alltså redan innan pandemin. Det är också vanligt med kraftiga och tillfälliga förskjutningar i statistiken och det är därför svårt att ännu dra några slutsatser. Många som arbetar med våldsutsatta baserar dock sina uppskattningar på tidigare erfarenhet av hur våld i nära relationer fungerar.
– Vi vet att ju mindre insyn det är, desto mer isolerad och mer utsatt blir man, säger Maja Höjer, enhetschef på Frideborg.
– I vanliga fall kan arbetet vara en ventil, där man har kontakter med andra utanför hemmet. Nu när fler till exempel jobbar hemifrån blir man ännu mer kontrollerad. Sedan är det andra omständigheter som kan påverka, som att man lever i en pressad situation vad gäller ekonomi eller blir arbetslös.
Hos Frideborg har antalet som söker hjälp minskat sedan pandemin, men likadant brukar det se ut under jul- och sommarsemestrar, säger Maja Höjer.
– Det handlar både om att man inte kan söka hjälp, när man bara är hemma med den som utövar våld, och att man inte har kontakt med personer som hjälper en att söka – som en arbetsgivare eller kollega. Vi räknar med en ökning av de som söker hjälp efter pandemins slut, precis som det brukar vara efter helgerna.
Frideborg har nu utökat sin telefontid, från två timmar om dagen till att ha telefonen bemannad i stort sett hela dagen för att göra det lättare att nå dem. De försöker också med kampanjen som den i förra veckan att väcka uppmärksamhet kring frågan. De uppmanar den som hör eller ser någon bli utsatt för våld att kontakta polisen i det akuta läget eller i annat fall försöka få kontakt med den som blir utsatt.
Kontakten med Frideborg är gratis och de kan även erbjuda skyddat boende. De nås på telefonnummer: 011-15 54 69 eller socialjouren efter kontorstid på 011-15 22 83.
Den som blir utsatt kan även söka hjälp hos polisen, vårdcentralen eller ringa Kvinnofridslinjen dygnet runt på: 020-50 50 50.