Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färre sjukanmäler sig

NORRKÖPING: Ohälsotalet i Östergötland sjunker, liksom i övriga landet. Det mål som är uppsatt för länet är 39,7 dagar. I juli månad låg ohälsotalet strax under, med 39,3 dagar.

Norrköping2007-08-21 06:00
De mål som är uppsatta för landets olika län varierar, beroende på befolkningsstruktur och arbetsmarknad.
- Generellt sett nådde vi årets mål redan i maj. Det ser väldigt bra ut. Vi har en väldigt fin utveckling i Östergötland. Vi såg tendensen redan förra året, säger Birgitta Wågbrant, försäkringschef vid Försäkringskassan i Östergötland.
Vilken är förklaringen till det sjunkande ohälsotalet?
- Vårt sätt att samarbeta och organisera oss. Vi har tagit tag i sjukdomsersättningsärendena. Vi har haft en stor satsning tillsammans med landstinget i just försäkringsmedicin, säger Birgitta Wågbrant.

Tidiga insatser
Läkare och andra inom primärvården har fått en riktad utbildning, för att öka kunskapen kring patientmöten och sjukskrivningsfrågor.
Det är kanske inte alltid sjukskrivning som är rätt för patienten, menar Wågbrant. Det gäller att tidigt diskutera kring vilken behandling som ska sättas in för just den här patienten, säger hon.
- Det finns ett värde i att ha kvar en fot på sin arbetsplats.
- Generellt sett finns det en bättre kunskap om de här frågorna. Man är mer observant på sjukersättningsärenden och jobbar med det på ett annat sätt. Här måste man lyfta fram arbetsgivarna, landstinget och arbetsförmedlingen.
Ett led i arbetet har varit ett ökat antal avstämningsmöten och en plan för hur den sjukskrivne ska kunna komma tillbaka till sin arbetsplats, istället för att vara kvar i en lång sjukskrivning.

Motala sjukast
Ohälsotalet, det vill säga Försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts av sjukförsäkringen under en 12-månadersperiod, varierar mellan länets olika kommuner. Lägst ligger Linköping med 30,5 dagar. Norrköping har 41,9 dagar, Söderköping 45,3, Finspång 37,2 och Valdemarsvik 48,6. Högst ohälsotal har Motala, med 52,8 dagar.
För att förklara skillnaden mellan Norrköping och Linköping måste man gå tillbaka ett antal år, och se de olika strukturer städerna haft, säger Birgitta Wågbrant. Utbildningsnivån har varit högre i Linköping och arbetstillfällena fler.

Ljusare i Norrköping
- Norrköping har genomgått en stor strukturomvandling, säger Wågbrant som tecknar en bild av att stan nu går åt rätt håll, med en ljusare arbetsmarknad, satsningen på Campus Norrköping, och ett sjunkande ohälsotal.
I slutet av 90-talet och början av 2000-talet låg ohälsotalet på 45-46 dagar. Nu har man krympt det till 41,9.
- Det är jättepositiva siffror, efterlängtade i Norrköping, säger Birgitta Wågbrant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om