Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färre polischefer om polisstyrelsen säger ja

Norrköpings polisdistrikt föreslås nu få en ny organisation.
Där dagens tre närpolisområden slås samman till ett. Samtidigt som stationerna finns kvar.
Men hur går nu detta ihop?

NORRKÖPING2004-09-25 06:00
Jo, förklarar utredaren Björn Folkeson, poliserna ska inte vara lika geografiskt knutna till sitt eget närpolisområde som de är idag. Utan de ska kunna användas över hela fältet, alltså även i andra närpolisområden, när så behövs.
I konsekvens med detta avskaffas också de nuvarande tre chefskapen för närpolisområdena och det blir en enda chef för de tre sammanslagna områdena.
Närpolisstationer finns idag i Ektorp (Nordväst; med kontor i Folkbladets gamla tidningshus), Hageby (Syd, omfattar även Söderköping) och så City, som helt enkelt håller till i polishuset.

Lite återgång
Delvis innebär det här nya förslaget en återgång till det tillstånd som gällde, innan den nuvarande organisationen genomfördes för fem-sex år sedan och där Norrköpings polisdistrikt var en enda enhet. Lite skillnad blir det dock.
Kontoren blir nämligen kvar, så att allmänheten även fortsättningsvis kan vända sig dit. Poliserna har kvar sitt närpolisområde som "normal" stationering, på så vis finns den lokala kopplingen kvar. Fast inte längre hundraprocentig.
- Om det till exempel blir stora gängproblem i City, då kan vi koncentrera våra närpoliser dit. Även de från Söderköping, säger Folkeson.
Han är polismästare och chef för närpolisavdelning Östergötland. Uppdraget att se över närpolisorganisationen har han dels från Rikspolisstyrelsen, dels från länspolismästaren.
- Men det här innebär egentligen inte så mycket, säger han. Det är ingen revolution. Och våra närpolisstationer ska finnas kvar så länge som vi har ekonomiska möjligheter till det.

<B>+ Innebär det alltså att de kan komma att dras in lite senare?</B>
- Inte vad vi kan se nu. Men vi kan ju aldrig veta, hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut om till exempel två år.
I förslaget ingår också att det ska finnas en förundersökningsledare (dvs åklagare) för varje distrikt.
Nästa steg blir nu att polisstyrelsen för Östergötland tar ställning till det här förslaget.
Som Enligt Folkeson är väl förankrat, eftersom det arbetats fram i samråd med de nuvarande närpolischeferna samt även polisfacket.
- De verkar ha köpt argumenten. Men sedan finns det väl alltid också de, som inte kommer att gilla det här. Och om det är rätt eller fel, det får vi ju se senare.
Länspolismästare Mats Löfving tycker att förslaget är "i huvudsak bra".
- Det kommer också att underlätta samverkan med exempelvis kommunerna, som får en enda chef att samverka med jämfört med i dagsläget tre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om