Flest vårdades i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, uppger Nyhetsbyrån Sirén.
– Kommunerna jobbar väldigt olika. I stora och mellanstora kommuner finns många olika insatser att erbjuda, medan det i mindre kommuner inte alltid finns så många behandlingsalternativ, säger Daniel Svensson, sakkunnig inom missbruksfrågor på Socialstyrelsen, till Sirén.
I Söderköping var det fem personer som frivilligvårdades under förra året och i Finspång landade siffran på nio för året.
Övriga länet ser ut som följer: I Motala var det nio personer som valde att frivilligvårdas medan det var sju i Åtvidaberg. För resterande delar av länet finns inga siffror.
Mellan 2015 och 2016 minskade antalet personer i frivillig institutionsvård med sex procent. På tio år har minskningen varit 33 procent, uppger Sirén.
– Det behövs mer forskning för att se om det finns något samband. På ett övergripande plan finns det inget som antyder att kurvan över frivilligt vårdade borde gå ner. Frågan är om problemet ligger i missbrukssituationen eller i hur kommunerna prioriterar på grund av till exempel ekonomiska begränsningar eller personalunderskott, säger Daniel Svensson.