Redan i början på fotbollssäsongen har polisen konstaterat upprepade säkerhetsproblem. Det har bland annat handlat om utrymningsvägar som blockerats och en omfattande användning av otillåten pyroteknik.
– Om det uppstår en paniksituation i den här miljön kan konsekvenserna bli katastrofala, säger Per Engström vid polisens utvecklingsavdelning.
Eva Åberg är säkerhetsansvarig hos IFK Norrköping och tror kanske inte beslutet är något som i första hand berör klubbarna utanför storstadsområdena.
– Men senast mot Elfsborg användes ju pyroteknik, det hade vi inte väntat oss eftersom det är två lag som är "vänner", säger hon.
Det får henne att tänka att det kanske kan komma åtgärdskrav i samband med att man möter vissa lag, exempelvis Hammarby senare i maj.
– Det är ju i så fall ett beslut som polisen får ta. Jag hoppas såklart på en folkfest och det är i första ledet vi i föreningen som ska se till att vi säkrar upp våra arrangemang, säger Eva Åberg.
Generellt tycker hon att samverkansavtalet mellan polis, fotbollen, ishockeyn och bandyn är bra.
– Det är en jätteviktig aspekt, säkerheten är A och O, men det måste finnas rim och reson. Man kan inte minska generellt för alla arenor utan beslut måste tas för varje enskild arena och tillfälle.
När det gäller pyroteknik är det känt att det kan orsaka astma, det bildas rökridåer som gör det svårt att se om det utbryter panik och det finns risk för brand.
– Vi har ständigt en dialog om problemet, man kan visitera folk men inte överallt och de som tar in exempelvis bengaler vet var de ska stoppa på sig det, säger Eva Åberg.
Man vet oftast också vilka det är som tänder på, men det är inte säkert det är samma personer som tagit in bengalerna.
– Ofta har de ombud som tar in det åt dem.
Några allvarligare incidenter på grund av bengaler har inte skett på Idrottsparken.
– Men bland när jag ser bilder från vissa matcher får jag hjärtat i halsgropen för tänk om någonting skulle hända, säger Eva Åberg.
Inför varje match är det polisens insatschef under det arbetspasset som tar beslut om man ska minska antalet publikplatser.
– Polisen kommer i samråd med arrangörerna/klubbarna diskutera hur ordning och säkerhet har fungerat. Polisen kan exempelvis villkora om att antalet publikvärdar/ordningsvakter, sektioneringar och minskat antal besöksplatser. Vi hoppas det får en positiv effekt och att publiken bidrar till ett förbättrat säkerhetsläge säger Per Engström.