Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färre beviljas asyl andra gången

Det har blivit svårare för de som söker asyl och fått avslag att få uppehållstillstånd om de söker en andra gång. Detta eftersom en vägledande dom från 2009 säger att asylsökande måste samarbeta med myndigheter.

NORRKÖPING2012-07-24 05:05

I Norrköping lever en stor grupp människor som papperslösa. De flesta därför att de fått avslag på asylansökan och lever gömda i väntan på att preskriptionstiden på fyra år ska löpa ut så att de kan söka asyl på nytt.

Tidigare fick nästan alla som sökte en andra gång uppehållstillstånd eftersom de hunnit rota sig i landet. Men efter en vägledande dom i Migrationsdomstolen 2009 har det blivit svårare. Enligt domen ska den asylsökande samarbeta med svenska myndigheter. Att exempelvis gömma sig från polisen eller Migrationsverket vid ett utvisningsbeslut betraktas som en försvårande omständighet som kan leda till avslag.

Söker hjälp

Susanna Löfgren, diakon i Borgs församling och aktiv i Asylgruppen i Norrköping, har märkt av förändringen.

- Trycket har hårdnat på församlingarna. Fler papperslösa söker hjälp hos oss efter att ha fått avslag på sin andra ansökan. Idag har vi ungefär 30 familjer som regelbundet söker hjälp för pengar till mat, många av dem har levt som papperslösa i flera år, säger hon.

Förändringen märks i statistiken. Före 2009 fick nästan alla - 85 procent av de som sökte en andra gång uppehållstillstånd - mot 60 procent efter 2009.

Starka skäl

Enligt Fredrik Bejer, biträdande rättschef vid Migrationsverket, krävs det i dag mycket starka skäl för att få beviljat uppehållstillstånd en andra gång.

- Då handlar det det ofta om synnerligen ömmande omständigheter och det faktum att man är en barnfamilj som har varit här under lång tid, och att barnen hunnit anpassa sig så pass mycket att det skulle innebära ett svårt uppbrott för dem att återvända till hemlandet, säger han till Sveriges Radio International.

Utanförskap

Susanna Löfgren anser att den striktare migrationspolitiken skapat ett samhälle där fler människor tvingas att leva som papperslösa.

- Det är till exempel väldigt svårt för människor från balkan att få asyl idag. Många har levt här i flera år, rotat sig och har inget att återvända till - ändå får de avslag, säger hon.

Hon tror att det finns risk för att de striktare asylreglerna kommer att bidra till en typ av utanförskap.

- Fler kommer att stanna i Sverige och leva som papperslösa, utan de rättigheter som ett medborgarskap innebär, säger

Susanna Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om