Färre besök på akuten
Antalet patienter som sökt vård på länets akutmottagningar har minskat med 6 procent i mars i år, jämfört med samma månad i fjol.Det visar den första månadens statistik sedan neddragningarna inom akutsjukvården den 1 mars.Siffrorna säger dock ingenting om sjuka människor låtit bli att söka vård, eller om trycket istället ökat på vårdcentralerna.
Antalet patienter som besöker länets akutmottagningar har minskat under mars månad, jämfört med mars förra året. Om det har något samband med neddragningarna är för tidigt att säga, menar Tommy Skau, chefsläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping (där bilden är tagen). FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Vrinnevisjukhusets akutmottagning hade 2.510 patienter i mars i år, vilket är 284 patienter färre än samma period förra året. Även Motalas akutmottagning har en minskning av antalet patienter.
Men på Universitetssjukhusets har trycket på akutmottagning ökat med 205 patienter till totalt 2.753 för mars månad. Det är en kännbar ökning.
- Personalen har en större arbetsbelastning nu. De drar djupa andetag och utsätts för ökad press. Antalet akuta operationer har ökat, men de siffrorna har ännu inte inrapporterats, säger Tommy Skau, chefsläkare vid Universitetssjukhuset.
<B>Färre än väntat</B>
Ändå blev tillströmningen av Norrköpingsbor på US akutmottagning inte så stor som väntat den första månaden. 188 fler än förra årets 35 åkte akut från Norrköping till US, vilket kan jämföras med en förhandsberäkning på 215 personer.
- Vi kan konstatera att det är lägre än den volym vi kalkylerat med. Men en månad är en så kort period att vi inte kan dra generella slutsatser av siffrorna, säger Tommy Skau.
- Flödet på akutmottagningen varierar naturligt och det kan ha varit en relativt lugn månad jämfört med mars förra året, fortsätter han.
Antalet patienter på akutmottagningarna kan förstås snabbt skjuta i höjden till exempel vid en influensaepidemi eller blixthalka som gör att äldre faller omkull och måste till ortopedakuten.
Förändringarna inom vården kan också ha inneburit att antalet akutpatienter minskat på grund av att människor inte känt till var de ska vända sig.
- Man kan alltid ringa sjukvårdsupplysningen om man är osäker. Det budskapet har vi trummat ut och det borde ha nått fram, säger Tommy Skau.
Ett annat scenario är att folk som blivit sjuka låtit bli att söka akutsjukvård. Men Tommy Skau tror mer på en annan förklaring:
- Man kan tänka sig att patienter som tidigare vände sig till aktutmottagningen istället har valt att söka sig till jourcentralerna, säger Tommy Skau.
Men någon statistik över patienttillströmningen inom primärvården finns inte att tillgå.
"Upplever en ökning igen"
Det totala antalet ambulanstransporter i hela länet har minskat med 400 transporter i mars jämfört med samma månad i fjol, enbart i Norrköping är antalet transporter 199 färre.
- Det går litet upp och ned, men nu upplever jag det som att transporterna till Linköping ökar. En månad är kort tid att föra statistik på, och mars brukar också vara en ganska lugn månad, säger Anders Tilly, driftchef för ambulanssjukvården.
Landstinget kommer att fortsätta ta fram siffror på antalet besökare på akutmottagningarna och transporterna i länet.