Färre barn omhändertas
NORRKÖPINGEn stor minskning av antalet barn som i Östergötland omhändertogs enligt Lagen om vård av unga, LVU, skedde förra året. Norrköping står för den största minskningen. Det visar en rapport som Länsstyrelsen tagit fram. Frågan är om resultatet är positivt eller negativt. - Antalet polisanmälningar till socialtjänsten om barn som far illa har inte minskat, säger socialkonsulent Inger Winkelmann vid Länsstyrelsen.
- Siffrorna från 1999 kan visa på ett uppdämt behov som fanns just då, säger Inger Winkelmann.
Förra året togs 24 av barnen om hand på grund av eget beteende, 37 på grund av brister i hemmiljön. För tre var det en kombination av de båda orsakerna. Bland åldersgruppen 0-3 år är det fortfarande lika många barn som tas om hand som tidigare. Bland de äldre har siffrorna minskat markant.
<b>Norrköping minskar mest</b>
Norrköping är den kommun i länet där antalet omhändertagna minskat mest. I Norrköping omhändertogs 40 barn 1999. För 2000 var den siffran 16 barn.
- Det finns inget som talar för att man i kommunerna satsar mindre pengar på barn och ungdomar. Men polisen anmäler fortfarande lika många fall till socialtjänsten som tidigare, säger Inger Winkelmann, och vill med visa hur svårt det är att säga om minskningen ska tolkas positivt eller negativt.
Hon säger vidare att kommunerna i dag satsar mer på öppenvård i hemmet. Att tvångsomhänderta vill man försöka undvika i så stor utsträckning som möjligt. I dag är det också svårt att placera de barn som omhändertagits, då det inte finns lika många platser för dem. De äldre barnen hamnar främst på olika institutioner medan de yngre placeras i familjehem.
<b>Invandrrbakgrund</b>
Andelen omhändertagna barn med invandrarbakgrund har ökat under 2000. 44 procent av barnen i Norrköpingsstatistiken har invandrarbakgrund. För resten av länet ligger siffran på 35 procent.
- Den utvecklingen är oroväckande, säger Inger Winkelmann, och efterlyser fler förebyggande åtgärder inom kommunerna för att bemöta det här problemet.
Länsstyrelsen efterlyser också ett större samarbete mellan psykiatrivården och socialtjänsten.
-Dessa instanser måste samarbeta då många av de omhändertagna barnen har stora psykiska problem.
Enligt rapporten har allt fler av de ungdomar som blir föremål för vård en allt större problematik med sociala störningar, missbruk eller psykiska problem.
<b>Beslut av länsrätten</b>
Omedelbara omhändertaganden beslutas direkt av kommunen, som sedan skickar in en ansökan till länsrätten. Det finns också fall då ansökan om vård skickas in utan att ett omedelbart omhändertagande redan har skett. Dessa siffror nämns också i rapporten. Men i hela 66 procent av de ansökningar om vård enligt LVU är barnen redan omhändertagna.
Länsstyrelsen efterlyser nu en analys av metoder och behandlingsformer som används inom barn- och ungdomsvården. Detta för att kunna sätta in förebyggande åtgärder för barnen. Man vill också att kommunen reflekterar över hur de arbetar med de utsatta barnen.
- Innan ett barn tvångsomhändertas har en rad frivilliga åtgärder först vidtagits. Det krävs mycket för ett beslut om att ta ett barn från sin familj, säger Inger Winkelmann.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!