Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färre barn i Norrköping tas om hand enligt LVU

NORRKÖPING
- Det totala antalet barn och ungdomar som omhändertas i Norrköping har inte minskat, även om tvångsomhändertagandet har gjort det.
Det säger Norrköpings socialdirektör Lars Carlsson med anledning av den rapport från Länsstyrelsen som Folkbladet skrev om i går. Rapporten visar att antalet omhändertaganden enligt LVU har minskat betydligt under 2000 jämfört med 1999, särskilt i Norköping.

Norrköping2001-04-11 00:00
- Andelen barn som tvångsomhändertas enligt Lagen om vård av unga har blivit mindre i Norrköping och det är vi tacksamma förr, säger Lars Carlsson.
- Däremot omhändertas en stor del barn i stället enligt stöd av socialtjänstlagen. Dessa omhändertaganden sker i samarbete med föräldrarna. Vi har alltså inte märkt någon egentlig minskning totalt sett, tillägger han.

<b>40 barn och ungdomar</b>
Under 1999 tvångsomhändertogs 40 barn och ungdomar i Norrköping. 2000 var siffran nere på 16 barn. Under 2000 fanns det även 76 omhändertagna och långtidsplacerade barn och unga från Norrköping, vilka inte syns i Länsstyrelsens statistik.
- Det är en medveten strategi från vår sida som ligger bakom denna minskning. Vi arbetar nu mer i sambarbete med andra instanser för att försöka lösa de problem som barnen har med hjälp av öppenvård och liknande. Vi samarbetar också med föräldrarna. Att tvångsomhänderta är inte något vi föredrar.

<b>Ovanligt stort</b>
Antalet omhändertagna unga under 1999 var ovanligt stort.
- Det beror bland annat på att många 17-19-åringar upptäcktes detta år ha ett allvarligt heroinmissbruk. Dessa omhändertogs då och många av dem finns fortfarande på olika situationer, säger Lars Carlsson.
Statens Institutionsstyrelse tillhandahåller olika behandlingshem för de ungdomar som har grövre kriminalitet och narkotikamissbruk bakom sig.
Dessa platser har blivit allt svårare få då kön till dem är lång. De unga placeras i och med det allt längre från hemorten, vilket inte är bra menar Lars Carlsson.
Men trots larmrapporter om ett mer utbrett drogmissbruk bland dagens unga ser man vid socialförvaltningen en positiv utveckling i Norrköping.
De omhändertagna unga verkar inte bli fler.
Och den ökning av unga heroinmissbrukare som märktes 1999 verkar inte fortsätta i samma takt. Många snabba insatser som gjordes då har gett resultat.
-Det är vi oerhört tacksamma för, säger Lars Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!