Det här framgår av kommunens trafikrapport för 2011. Enligt den minskade resandet med kollektivtrafik 1,4 procent jämfört med 2010.
Detta trots att resandet "i stråket mellan innerstaden, Hageby och Navestad" uppges ha ökat med 15 procent.
Där var i oktober 2010, som spårvägen drogs vidare från Ljura och genom Hageby till Trumpetaregatan, där man då fick byta till buss för vidare färd. Ett år senare förlängdes så spårvägslinjen till Kvarnberget.
Om nu resandet där har ökat såpass, måste resandet på övriga linjer ha minskat med ännu mer än de ovan nämnda 1,4 procenten.
Pejlar lägetVi pejlar läget på stan, med både bussresenärer och andra (spårvagnarna står ju helt stilla ett tag till).
Det visar sig då, att det ju inte är bara mellan bil, kollektivt och cykel som valet står. Om man bor och/eller är verksam någotsånär centralt finns ju ett annat alternativ, som därtill ger god motion.
- Jag går till allt, jag åker nästan aldrig kollektivt, säger Oskar Nyhlén (även om han vid just det här tillfället råkar stå och vänta på bussen).
Fredrik Bäck väljer å sin sida mellan att cykla och att promenera, när han ska till jobbet. Medan Laura Mongelos å sin sida tar spårvagnen till skolan nära nog varenda dag.
Har valt bilenEn som däremot säger sig ha helt valt bort kollektivtrafiken till förmån för bilen är Ewa Wisth.Vi träffar henne på stora parkeringen bakom Spiralen:
- Att åka kollektivt är alldeles för krångligt numera, säger hon. Så jag tar alltid bilen.
- Enda nackdelen är att parkeringarna kostar så mycket pengar. Men det får det vara värt!
Att biltrafiken har ökat på flera av de större vägarna framgår av trafikrapporten - Stockholmsvägen, Riksvägen, Söderleden väster om Arkösundsvägen, Sjötullsgatan samt på Kungsgatan åt Norr Tull till.
I det fallet tror man, att värdena för år 2010 var unikt låga, på grund av byggnadsarbetena i anslutning till Visualiseringscenter. Men nu har bilarna hittat tillbaka hit igen.
Mest trafik härAllra mest trafikerad är Stockholmsvägen söder om Ingelstarondellen, in mot stan alltså, med över 42 000 fordon per dygn.
Trafiken över broarna ökade i fjol med 1,2 procent jämfört med året före. Mest har den ökat på Hamnbron, hela sex procent där.
Däremot har biltrafiken minskat längs det sammanhängande stråket Östra Promenaden och Ståthögavägen. En förklaring kan vara, att fler har valt att via Söderleden köra runt staden.
Även i stadskärnan har biltrafiken minskat och ligger nu på 2003 års nivå. Mest biltrafik alla kategorier noterades för Norrköpings del år 2008.
Cykeltrafiken har ökat jämfört med 2011 - men har å andra sidan minskat jämfört med år 2008.
En ny dragning?För två kollektivtrafikfrågor ska, anges det, idéstudier inledas i år.
Det handlar då dels om en direkt länk mellan Ljura och Söder Tull, utan omvägen via Trozelligatan, och då antagligen längs Hagebygatan.
Och dels om hur kollektivtrafiken till Vrinnevisjukhuset ska förbättras - med spårväg, eller prioriterad bussgata med ny linjesträckning.