Farligt eller fint?
Sola inte! säger Strålskyddsinstitutet. Sola med måtta! säger Josef Togan. Särskilt de med ljus och känslig hy och som är under 18 år, säger institutet. Alltid fel att göra saker på fel sätt, säger Togan. Som att äta för mycket, jättefarligt.
Josef Togan tycker att just hans solsäng är utomordentligt bra och ofarlig, dessutom ska man "sola med förstånd" även i solarier. FOTO: ANITA KJELLBERG (011-200 462) anita.kjellberg@folkbladet.se
Foto:
Medan de nordiska strålskyddsmyndigheterna talar om farorna, att det ofta är unga tonåringar som går på solarium, att hudcancer ökar, så talar naturligtvis solarieägaren om att vettigt solande är skönt. Han säger att många gör det för de mår bra av värmen, att de tycker att de kan koppla av så bra just i solsängen, men att det gäller att ta det piano.
Lyssna på personalen
Strålskyddsmyndigheterna instämmer i vissa delar med Josef Togan. Om man trots allt går till solarium ska man se till att den årliga dosen blir så låg som möjligt och att man ska lyssna på personalens råd och undvika obemannade solarier.
- Jag vägleder kunden och vet att vi har bra grejer här som inte blir för varma och jag kan säga till en del att de kanske har blivit solblinda och ska hålla upp ett tag. Men ska man åka utomlands så kan det minska chocken att ha lite upparbetat pigment, säger han.
Varning varje vår
Josef Togan vet att det varje vår kommer varning om solarier, just när det är högsäsong.
- Det brukar märkas en-två veckor, men sedan blir det som vanligt igen. Men jo, det fanns fler solarier förr och det tror jag mest beror på konjunkturen, folk har nog inte så mycket pengar.
Han talar också om de hårda regler som finns för tillverkarna och säger att Svensk Solarieförening noga följer utvecklingen.
- Dom talar om att nöja sig med två gånger i veckan, jag tycker det räcker med en gång per vecka och inte på sommaren.
- Jag är ju mest intresserad av att ha nöjda kunder, säger han.