Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Farligt att jobba kväll på biblioteket

NORRKÖPING
I fredags blev en anställd vid Norrköpings stadsbibliotek misshandlad av ett gäng ungdomar. På grund av denna händelse kommer biblioteket nu att stänga tidigare på kvällarna
- Just nu vill knappt någon anställd jobba kvällstid, säger bibliotekschef Conny Äng.

Biblioteket har blivit en samlingsplats för de som ingenstans har att ta vägen. Polisen åker i skytteltrafik hit nu för tiden, konstaterar Conny Äng.
FOTO: JANNE FORSBY

Biblioteket har blivit en samlingsplats för de som ingenstans har att ta vägen. Polisen åker i skytteltrafik hit nu för tiden, konstaterar Conny Äng. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-02-05 00:00
Stadsbiblioteket mitt i centrala stan har haft generösa öppettider under många år, vilket glatt Norrköpingsborna. Samtidigt har biblioteket också brottats med en del problem då det har blivit en samlingsplats för dem som saknar någon annanstans att gå. För några år sedan anlitades Securitasvakter för att hålla ordning i lokalerna och i dag börjar problemen bli lika stora igen.
När Folkbladet träffar Conny Äng och övrig personal bakom expeditionsdisken riktas deras blickar hela tiden bort mot tidningshörnan. Där hörs en högljudd stämma från en något överförfriskad man. Polisen är tillkallad - för tredje gången bara denna dag.
- Polisen åker i skytteltrafik hit nu för tiden, konstaterar Conny Äng.
- Biblioteket har blivit en social samlingsplats då mycket annat har havererat i samhället. Många söker sig hit då de inte har någon annan plats att gå till, säger Fredrik Andersson, som denna dag sitter bakom informationsdisken mitt i lokalen.

<b>Trettio ungdomar</b>
Han brukar jobba kväll då och då och säger att det kanske totalt handlar om ett trettiotal ungdomar som uppträder stökigt på kvällstid. Dessa ungdomar tillhör olika gäng och besöker biblioteket vid olika tillfällen.
- Men gemensamt är att de inte har respekt för någon. När man har sagt till dem ett antal gånger att de måste uppföra sig tappar man till slut tålamodet och försöker få ut dem från biblioteket eller tillkallar polis.
Personalen brukar ofta hitta tomma ölburkar och spritflaskor på olika ställen i lokalen och ibland även kanyler.
- Många ungdomar tittar in här en stund på kvällen när de sedan ska vidare ut på stan. De är då ofta lite småberusade. Det finns missbrukare som tillbringar många timmar här varje dag här, säger Conny Äng.
I fredags försökte personalen att få några stökiga ungdomar att lämna lokalen. De närmade sig utgången när en av ungdomarna satte krokben för en bibliotekarie. Han föll till marken och där fick han ta emot flera sparkar mot kroppen. Sparkarna mot armen orsakade ett armbrott och han opererades för detta under flera timmar.
- Det handlade om ren misshandel, säger Conny Äng.
Gunnel Karlsson, chef för personalen bakom expeditionsdisken, har nu fått problem med att få schemat att gå ihop. En person är sjukskriven efter misshandeln och samtidigt vill ingen annan längre jobba kvällstid. De nya öppettiderna var ett måste redan i måndags.
- Vi har tyvärr sett att det inte går att vara så här öppna och godtrogna som vi har varit, säger Gunnel Karlsson.
- Det här är ett nederlag för vår öppenhet. I tio års tid har vi haft Sveriges bästa öppettider, men det förändras nu. Jag tror tyvärr heller inte att det blir möjligt att återgå till de gamla tiderna längre fram. VI är rädda om oss själva, om inventarierna och lokalerna, säger Conny Äng uppgivet.
- Här är mycket vanligt folk på kvällarna också som sitter och läser tidningar, spelar schack eller lånar böcker. Det kommer uppåt 5 000 besökare hit under en dag och bara en bråkdel av dessa är stökiga. Det är synd att vi tvingas stänga för alla, säger han, och tror att vakter som motar oönskade gäster redan vid ingången skulle kunna vara en lösning på problemet men naturligtvis också en kostnadsfråga.
- Vi i personalen kan inte längre hantera dessa människor. Vi är bibliotekarier och inte poliser eller experter på missbruk eller liknande. Vår huvuduppgift är att vägleda människor intellektuellt, inte att agera polis, säger Conny Äng.
Till en början kommer biblioteket att ha öppet en timme längre på lördagar och söndagar. Men hur länge man klarar det beror på ekonomin. Det blir dyrare personalkostnader på helgerna. De nya öppettiderna på biblioteket är måndag till torsdag 8-20, fredag 8-19, lördag 10-17 och söndag 12-17.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!