Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Farliga element fortfarande i bruk

200 element som det kan vara ett brandfarligt fel på är kvar ute på marknaden.  - Om man har ett sådant här element ska det återlämnas omedelbart, säger Markku Pippo, vd på Swedol AB.

Foto:

NORRKÖPING2008-02-27 03:00
Swedol och deras återförsäljare har haft elementet av den här sorten i sitt sortiment sedan 2004. Det var en försändelse vintern 2006som visade e sig ha ett produktionsfel. De varorna har sålts i butiker under perioden 2006-10-01 till 2007-03-31. I går kunde Folkbladet berätta att felet är ett glapp som innebär att elementet överhettas. Det har vid flera tillfäller resulterat i bränder. Fyra bränder
Enligt en rapport från räddningstjänsten i Osby tog ett relativt nyinköpt element eld redan våren 2007. Elementet hade placerats i ett uterum och när familjen skulle gå och lägga sig kände de röklukt och såg lågorna slå upp från manöverpanelen på elementet. I november brann ett element på en bilfirma i Tostarp, enligt Blekinge Läns Tidning. En liknande brand inträffade i Norrköping i februari förra året. - Vi beslutade oss för att stoppa försäljningen och påbörjade en utredning av elementet efter incidenten på företaget Nordfarm i Norrköping, berättar Markku Pippo. Och nu senast den förste februari, misstänker polis och brandförsvaret i Norrköping, att samma element orsakat dödsbranden på Myckelmossa såg. - I det här fallet fick det katastrofala följder, säger Pippo. De har skickat ut brev vid två tillfällen, dels i augusti och dels i november. Nu planerar de att skicka ut ytterligare brev. - Det fanns 1 000 element, av dem finns 200 kvar ute på marknaden. De har vi inte fått in, förklarar han och funderar nu på att sätta ut annonser. - Problemet är bara var man ska annonsera. Utöver breven har de satt upp samma information som i breven i butikerna där elementen sålts. Men de kunder som köpt ett enstaka element i en butik kan han inte garantera att de fått kontakt med. Inte informerat
Enligt produktsäkerhetslagen har säljaren skyldighet att gå ut med relevant information, vilket Elsäkerhetsverket också anser att de gjort. - Men de har däremot inte informerat oss om det här och det är de skyldiga att göra, säger Markus Carlsson, handläggare på Elsäkerhetsverket som är en tillsynsmyndighet för bland annat elprodukter. Informationen är viktig för att inte verket själva ska inleda en utredning, de ska dessutom ha kunskap om felaktiga elprodukter som kan finnas kvar på marknaden. - Det är viktigt för oss att veta, om vi skulle anse att det skulle behövas ytterligare åtgärder, säger Markus Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om