Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färgsprakande högtid

Hundratals buddhister från hela Östergötland firade i lördags Asanhabucha och Kaopansa vid buddhisttemplet i Brånnestad. Högtiden är inledningen på en tre månaders lång inomhusvistelse för munkarna som bor i templet.

NORRKÖPING2012-08-06 05:05

I en vit eternitvilla i Brånnestad ligger Östergötlands största buddhisttempel. Under en stor, färgsprakande ceremoni inleddes där i lördags Asanhabucha, fullmånens dag, och Kaopansa, regnperiodens början.

Hundratals festklädda och glatt tjoande buddhister hade slutit upp för att lyssna till och hedra templets Phrakru (ledare) Pawana Vurasitthi.

- I tre månader ska Phrakru Pawana Vurasitthi, tillsammans med tre andra munkar, vistas i templet för att studera och lära ut Buddhas lära, berättar Vicky Jinarok, som arbetar ideellt i templet.

Asanhabucha är en uråldrig tradition, som infaller vid fullmåne den åttonde månaden varje år. Enligt den buddhistiska tron var det också då buddhismen fulländades för 2 600 år sedan.

- Det var den dagen då Buddha visade sin lära för första gången. En missionär som lyssnade förstod innebörden, och blev Buddhas första lärling och munk, säger Vicky Jinarok.

Gåvor

I samband med Asanhabucha firas också Kaopansa.

- När regnperioden började och det blev svårare för munkarna att resa, bestämde Buddha att de skulle välja en plats där de skulle stanna i tre månader. Eftersom det var mörkt den här perioden skänktes mängder av ljus till munkarna, berättar Yeesoon Moolthanee, som även hon arbetar åt munkarna i Brånnestadtemplet.

I villan i Brånnestad finns det gott om ljus och lampor. Så istället för ljusgåvor skänktes mängder med tyg, mat och pengar under lördagens ceremoni.

- Munkar köper ingenting. Allt de äter, har på sig och förbrukar finansieras med gåvor från oss, säger Yeesoon Moolthanee.

Vänlighet och empati

Sida vid sida med de äldre munkarna på podiet, satt tre pojkar i tioårsåldern. Även de traditionsenligt klädda i den orangea munkdräkten.

- De har bott i tempelt två veckor i sommar för att studera den buddhistiska läran - tanken är att de ska bli munkar i framtiden, säger Vicky Jinarok.

Men det var inte bara buddhister som kommit för att fira fullmånens dag i lördags. Med på festen fanns många män i 30 - 50-årsåldern - de flesta gifta med thailändska kvinnor.

- Vi brukar hänga med våra fruar på buddhistiska högtider även om vi inte själva är buddhister, förklarar Mats Reynberg och Jan Bergman.

Båda två hävdar dock att de är mycket förtjusta i den buddhistiska läran, som de menar bygger på vänlighet och empati.

- Jag ska snart åka till Thailand och ta en meditationsvecka i ett tempel. Det är ett sätt att finna lugn och ro, säger Jan Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om