Färgprakt&läkkraft
Föreningen Brostugans Örtagård bjöd till kalas med tipspromenad, körsång och tal av förre stadsträdgårdsmästaren Stig Hellerström. I 25 år har växterna varit samlade bakom brovaktarstugan vid Femöresbron. Alla utom en har lång tradition i de svenska hemmen.
Ann-Britt Bauer är ordförande för föreningen Brostugans örtagård. Hon har själv botat sjukdomar med hjälp av några av föreningens 100-talet örter.
Foto: Andreas Skogh
Det gemensamma för de växter som finns i trädgården är att de har använts i Sverige för sina olika egenskaper. Det går att dela in dem i tre funktioner: till medicinalt bruk, till färgning och till matlagning. Ett tjugotal av dem är giftiga och det är precis i sin ordning. - Har man en örtgård så hör också de giftiga örterna hemma här, säger Ann-Britt Bauer och fortsätter: Men vi är noga med att märka upp dem, för det kommer barnfamiljer hit.Det enda undantaget från svenska växter är trädet ginkgo biloba. Det är en överlevare med en historia som är miljoner år gammal och är den enda i sitt slag. För när träden delade upp sig i grupperna barr- och lövträd blev ginkgon över, den är varken eller. Den har överlevt i asiatiska kloster och kallas även indiskt/kinesiskt tempelträd och Norrköpings kommun gav två exemplar i gåva när föreningen var ny. - Biloban är den enda man känner till av sin sort, alla de andra ur den gruppen är fossiler, säger Rolf Persson, en av medlemmarna.Lämplig plats
Börje Persson är en annan av de 26 medlemmarna i föreningen. Han förklarar att platsen är väldigt lämplig för att ha en örtträdgård. Sverige är indelat i olika zoner utifrån hur vänliga miljö de erbjuder växtriket. Skåne, Halland och Blekinge hör till zon 1 och norra Skåne är zon 2 och Småland zon 3. Kolmårdsbranten hör till zon 3 och 4. Men det närmaste området runt Bråviken är klassat som zon 2 och Börje Persson bedömer platsen vid Femöresbron högre än så:- Här nere vid strömmen är det nog uppe på klass 1. Här i gläntan skiner solen in bra, och vattnet jämnar ut temperaturen. När ytterligare tjugofem år har gått så finns det ingen ny växt han hoppas på ska finnas i samlingen. - I dag har vi fått några nya medlemmar men vi orkar nog inte expandera, det är mycket redan nu. Många av växterna står nästan trångt som det är.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!