Färgargården öppnades

Sommarsäsongen på Färgargården invigdes på tisdagen, med pompa och ståt - och knallskott, så att besökarna hoppade högt!

Museipedagogen Anders Lindkvist från Norrköpings stadsmuseum invigningstalade, när Färgargården öppnade för sommaren. Till vänster några av sommarjobbarna.

Museipedagogen Anders Lindkvist från Norrköpings stadsmuseum invigningstalade, när Färgargården öppnade för sommaren. Till vänster några av sommarjobbarna.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2018-06-26 16:00

För det sistnämnda svarade Eskilstuna skarpskyttekår, som engagerats för att med en salut inviga sommarsäsongen.

– De är den enda äldsta skarpskyttekåren i Sverige och därför känns det roligt att ha med dem på sommarinvigningen av Sveriges enda färgerimuseum, sa museipedagogen Anders Lindkvist som höll i trådarna under invigningen tillsammans med medarbetarna Sofia Nerman och Fia Lindblom samt cirka tio sommarjobbande ungdomar.

En invigning som hade lockat en hel del besökare, som fick njuta av Sofia Nermans skönsång i "Gesällvisan", innan alla besökarna gemensamt fick sjunga Kungasången.

På plats fanns också smeden Michael Maasing från Rejmyre, som visade hur det går till att smida med hjälp av sin ässja medan frun Linda Maasing visade hur man garvar ett skinn. Den här gången bearbetade hon ett dovhjortsskinn.

Även färgeriet var öppet och där fick man se hur det går till att färga garn och resultatet av detta var garn, som var i regnbågens alla färger - och några till!

Man kunde redan första öppningsdagen få vara med om en exklusiv guidning av Färgargården och det var det många som ville deltaga i.

– Hela sommaren vid Färgargården har vi fyllt med spännande historia om färgerikonstens storvulna dagar i Sverige, praktfulla experiment och dramatiska händelser, som vi också ska belysa.

Vilka tycker du ska komma hit?

– Alla är välkomna och jag lovar att de får en intressant upplevelse här på Färgargården i sommar. Inte minst barn, som kan få sig till livs lite av Sveriges spännande historia via våra samlingar och dramatiseringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om