Faran inte över
Risken att bli smittad med svininfluensan är inte över. Till hösten tror experterna att influensan är tillbaka.65 procent av befolkningen har vaccinerat sig, resten har bara tre veckor på sig innan vaccineringen i landstinget upphör.– Det är sista chansen nu så ta vara på den, råder smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Om det var vaccineringen som fick stopp på viruset är omöjligt att veta ännu, men vecka 8 rapporterades för första gången sedan utbrottet inga nya fall av svininfluensan. När svininfluensans grepp om Sverige var som värst, de tre sista veckorna i november, rapporterades runt tio nya fall per dag.
27 svenskar döda
Under perioden från augusti 2009 fram till januari 2010 dog 27 svenskar till följd av svininfluensan, enligt Smittskyddsinstitutet. Britt Åkerlind menar att det är omöjligt att säga om dessa hade levt i dag om svininfluensan inte drabbat dem.
– Det är jättesvårt eftersom nästan alla hade någon grundsjukdom. De flesta var väldigt svaga och då var det influensan som gjorde att det tippade över, säger hon.
Faran inte över
Att svininfluensan nu är nästintill obefintlig tror smittskyddsläkaren har två skäl, dels vaccinationsinsatsen, dels är det naturligt att säsongen för influensor ebbar ut framåt april.
– Läget är som vi har förväntat oss att det skulle bli, säger hon.
Nu är cirka 65 procent av Sveriges befolkning vaccinerad och även om smittrisken är liten är inte faran över. Nästa höst befarar experterna att svininfluensan är tillbaka.
– Vi befarar att samma influensa kommer tillbaka. Då blir det spännande att se hur viruset slår i de länder som inte vaccinerat alls, kontra de länder som har vaccinerat som Sverige, säger Britt Åkerlind.
Är det samma identiska virus kommer vaccinet att vara skyddande men har det förändrats hjälper kanske inte vaccinet längre.
36 miljoner
Vaccineringen mot svininfluensan har gett Landstinget i Östergötland en merkostnad på 36 miljoner kronor. I det beloppet räknas extrapersonal, personalens övertid och mertid, extra lokaler och själva vaccinet in.
– Vaccinet kostade 19 miljoner och den kostnaden kommer att täckas av statsbidraget, säger Annika Hjertkvist, redovisnings- och finanschef på Landstinget i Östergötland.
Men något heltäckande belopp för vad vaccineringen kostat finns ännu inte, bland annat räknas inte kostnaden för den ordinarie personal som arbetat med vaccineringen in i den ovanstående summan.
Utvärdering
Massvaccineringen ska utvärderas genom att jämföra smittans framfart i Sverige jämfört med till exempel Danmark där man valde att inte massvaccinera befolkningen. Något som inte är helt okomplicerat.
– Till exempel har vi olika definitioner på intensivvård mellan länderna och ska man ta fram statistik på hur många som har intensivvårdbehandlats så kommer alltid ett land ange fler, även om patienterna varit lika sjuka, säger Britt Åkerlind.
Vaccinering sker fram till och med den 31 mars på tre platser i länet: vårdcentralen Väven i Norrköping, vårdcentralen Brinken i Motala och infektionsmottagningen på US i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!