Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Får sälja efter bäst före – datum

Butikerna har ofta hårdare policy än vad lagen kräver, vilket leder till att ätbar mat kastas.

Utvalda. Sara pekade ut en hög med matvaror som skulle gå att äta.

Utvalda. Sara pekade ut en hög med matvaror som skulle gå att äta.

Foto: mikael strand

Norrköping2015-07-08 10:00

Enligt en rapport från Naturvårdsverket så kastade Sveriges livsmedelsbutiker under år 2012 totalt 70 000 ton mat. Det motsvarar cirka 7 kilo per person i Sverige och Naturvårdsverket uppskattar att 91 procent av det är mat som skulle kunna konsumeras.

Butikerna motiverar matsvinnet med att allt inte hinner säljas innan det passerar bäst före – datumet. Bäst före – datumet sätts av producenterna och det är deras garanti för att varan har en viss kvalitet till minst det datumet under rätt förvaringsförhållanden.

– Det är tillåtet att sälja livsmedel efter att bäst före – dag passerat eftersom livsmedlet i de allra flesta fall är fullt ätbart även efter detta datum, säger Jan Sjögran på Livsmedelsverket.

Forskning från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, som baseras på Naturvårdsverkets siffror om matsvinnet visar att branschriktlinjerna ofta är hårdare än vad lagen kräver. En förklaring till det kan vara att det alltid är säljaren som ansvarar för livsmedlet. Säljaren ska bedöma om livsmedlet kan säljas oavsett om det finns eller inte finns ett bäst före – dag och får aldrig sälja eller ge bort otjänliga eller osäkra livsmedel.

Frukt och grönsaker som inte har bäst före – märkning avgör livsmedelsbutikerna helt själva huruvida de är säljbara eller inte.

– Min uppfattning är att butiker är hårdare än de skulle behöva vara när det gäller att rensa bort frukt och grönt. Det ser helt enkelt ofräscht ut, säger Jan Sjögren.

Läs mer om dumpstring av matsvinnet här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om